Meubels met zwenkwielen

In sommige gevallen kan het handig zijn om meubels van steigerbuis verrijdbaar te maken. Onder tafels, banken, buitenkeukens en kledingrekken worden vaak zwenkwielen geplaatst. De zwenkwielen die we aanbieden zijn sterk en kunnen zelfs de zwaardere constructies met gemak dragen. Bij Steigerbuisstunter kan je zwenkwielen in verschillende maten online kopen. We bieden de wielen in de kleuren zilver en zwart aan. Alle zwenkwielen bevatten een rem en zijn verkrijgbaar met en zonder expander. 

In de deze blog laten we je zien hoe je de zwenkwielen kan toepassen. Daarnaast geven we je een instructie hoe je de zwenkwielen met expander aan de buizen monteert. 

 Buitenkeuken zwenkwiel Tafel zwart zwenkwiel

Hoge kwaliteit zwenkwielen 

Wij bieden zwenkwielen aan van het merk Tente. Tente staat voor kwaliteit en betrouwbaarheid. De zwenkwielen kan je inclusief en exclusief expander bestellen. 

Welke varianten zwenkwielen bieden we aan?

 • Zwenkwiel met rem 50 mm - incl. expander 
 • Zwenkwiel met rem 75 mm - incl. expander
 • Zwenkwiel met rem 100 mm  - incl. expander
 • Zwenkwiel zwart met rem 50 mm - incl. expander 
 • Zwenkwiel zwart met rem 75 mm - incl. expander
 • Zwenkwiel zwart met rem 100 mm  - incl. expander
 • Zwenkwiel met rem (diverse maten, excl. expander)
 • Zwenkwiel zwart met rem (diverse maten, excl. expander)

Bekijk hier het volledige assortiment zwenkwielen.

De zwenkwielen bezitten over:

 • een verzinkt stalen vork 
 • een rubberen wiel die vrijwel geen strepen afgeeft
 • een dubbele rem (m.u.v. de 50 mm wiel in zilver en zwart)*
 • een dubbele kogeldraaikrans in de zwenkkop
 • een wielas geschroefd en boutgat 

*De 75 mm en 100 mm zwenkwiel heeft een dubbele rem. Een dubbele rem betekent dat het ronde wiel zelf op slot zit, maar ook de ronde kop bovenop het wiel. Zowel het wiel als de stand van het wiel staat op slot. De zwenkwiel kan niet meer rollen en bewegen.   

Zwenkwielen-zwart-zilver

Hoe gebruik je zwenkwielen met expander?

De zilveren en zwarte zwenkwielen zijn verkrijgbaar in drie afmetingen: 50 mm, 75 mm en 100 mm. Alle varianten zijn leverbaar met en zonder expander. De expander heb je nodig om het wiel vast te zetten in een buis. De expanders zijn voor alle buisdiameters beschikbaar, met uitzondering van de 21,3mm. Voor de vierkante buizen (25 x 25 mm en 40 x 40 mm) zijn er ook geschikte expanders en zwenkwielen. 

Hoe werkt een expander?

De expander zet zich uit en zet zichzelf vast in de buis tijdens het monteren. Het woord ‘expander’ is afgeleid van het woord expansion, dit betekent in het Nederlands uitbreiding. De expander plaats je eerst aan het wiel, daarna schuif je de buis over de expander en draai je aan de onderkant van het wiel de expander aan. Tijdens het aandraaien zet de expander uit en zit het vast in de buis. 

We adviseren om een inbussleutel te gebruiken met een kogelkop, met een kogelkop kan je makkelijker de inbusbout aandraaien. Voor de zwenkwielen gebruik je een andere inbussleutel dan voor de buiskoppelingen

Welk formaat zwenkwiel heb je nodig?

Elk formaat wiel heeft een ander draagvermogen. Hoe groter het wiel, des te meer gewicht het kan dragen. Er zijn twee verschillende draagvermogens: dynamisch en statisch. 

Dynamisch draagvermogen is de draagkracht van het wiel dat in beweging is. Statisch draagvermogen is de draagkracht van een stilstaand wiel. 


Diameter zwenkwiel

Dynamisch draagvermogen

Statisch draagvermogen

50 mm

40 KG

80 KG

75 mm

75 KG

150 KG

100 mm

80 KG 

160 KG


Bij de gewenste diameter zwenkwiel incl. expander kan je de juiste maat expander kiezen. Voor elke diameter steigerbuis is er een passende expander. De maat van de expander refereert naar de (buiten)buisdiameter waarvoor deze bedoeld is. Voor een steigerbuis van bijvoorbeeld diameter 26.9 mm is dus een 26.9 mm expander nodig

Bij het product zelf lees je meer informatie over het wiel en de expander. Heb je een afwijkende diameter steigerbuis? In een tabel geven we aan wat de minimale en maximale omvang is van de expander. Dit tabel vind je bij het product zelf. 

TIP: De zwenkwielen in het zilver en zwart zijn geschikt voor binnen- en buitengebruik. 

Zwenkwiel met expander onder een buis plaatsen in 3 stappen:

  1. Het wiel en de expander worden los van elkaar geleverd. Als eerst draai je de bout van de expander los en kan je de onderdelen los van elkaar halen.
  2. De grote bout, waar de onderdelen om heen zitten, neem je apart met het kleine ringetje. De bout met ring plaats je via de onderkant van het wiel door de opening van de ronde schijf. Zet vervolgens de expander terug in elkaar: schuif de onderdelen in de juiste volgorde over de bout(zie afbeelding hieronder).
  3. Plaats de buis over de expander en op de zwenkwiel. Draai, met een inbussleutel, aan de onderkant van het wiel de bout aan. Tijdens het aandraaien zet de expander zich uit in de steigerbuis en zit de zwenkwiel stevig vast in de buis.

TIP: met een inbussleutel met kogelkop kan je makkelijker aan de onderkant van het wiel de bout aandraaien. 
Lukt het niet om de inbussleutel te draaien, houdt dan de inbussleutel vast en draai aan de buis zodat deze vast komt

Zwenkwiel met expanderZwenkwiel expanders

 

Vragen?

Voor vragen over de zwenkwielen of over een steigerbuisproject kan je altijd bij ons terecht. Wij helpen je graag verder!