Buislengtes berekenen steigerbuis

Het berekenen van buislengtes

Een groot deel van de vragen die wij bij steigerbuisstunter ontvangen gaat over het bepalen van de juiste lengte van de steigerbuis. In deze handleiding proberen we zo helder mogelijk te laten zien hoe je dit doet. 

1. Hoe ver steekt de buis in de koppeling?

Het is per type en diameter buiskoppeling verschillend hoever de buis in de koppeling steekt. Op deze vraag is dus geen eenduidig antwoord te geven. Voor de meeste koppelingen geldt dat op de productpagina tussen de afbeeldingen een maattabel te vinden is waarop verschillende afmetingen en afstanden worden vermeld.
Voorbeeld maattabel: T-tuk kort  (Voorbeeld maattabel: T-stuk kort)

 Belangrijke stelregel!

Over het algemeen geldt dat buizen in de koppeling tegen elkaar aan vallen of zo gemonteerd dienen te worden dat de uiteindes elkaar ontmoetten. Hieronder zie je enkele koppelingen die open gezaagd zijn. Te zien is dat de binnenkant volledig open waardoor de buizen volledig tegen elkaar kunnen komen.

T-stuk lang (opengezaagd) - Buislengte berekenen Kniestuk 2-weg (opengezaagd) - Buislengte berekenen Kniestuk 3-weg (opengezaagd) - Buislengte berekenen

2. Hoe bereken ik de buislengtes in een frame?

Wil je van een buitenmaat naar een binnenmaat of andersom? Dit kan je gemakkelijk berekenen. Zie met behulp van onderstaande afbeelding hoe je de verschillende maten kan berekenen.

Buitenmaat (A) berekenen: 
Voor het berekenen van de buitenmaat A neem je tussenmaat B en tel je hier 2x de gebruikte buisdiameter bij op.  
A = B + (2 x Ø)

Buislengte (B) berekenen:
Voor het berekenen van buislengte B neem je de gewenste buitenmaat A en trek je hier 2x de gebruikte buisdiameter van af. 
B = A - (2x Ø)

Buislengte (D) berekenen:
Voor het berekenen van buislengte D trek je 1x de gebruikte buisdiameter van de gewenste hoogte C af.
D = C - Ø 

In alle gevallen telt dat je het beste de buislengtes naar onderen kunt afronden. In de koppeling heb je nog enige speling om te kunnen stellen.

Buislengte berekenen

3. Hoe bereken ik de lengte van een steigerbuis tussen twee wanden of tussen vloer en plafond?

Als je met behulp van voetplaten een kleding- of gordijnroede tussen twee wanden wilt bevestigen of een staander tussen vloer en plafond wilt plaatsen bereken je de juiste buislengte als volgt: 

Voetplaat buislengtes

Stap 1: 
Meet de afstand tussen de twee wanden of tussen vloer en plafond. (afstand A)

Stap 2:
Bepaal aan de hand van de gebruikte buisdiameter (Ø) in de onderstaande tabel hoeveel cm je van afstand A moet aftrekken.

Door deze marge van de tussenmaat af te trekken houd je rekening met de flensdikte van de voetplaat en heb je voldoende ruimte om de steigerpijp te plaatsen. Rond de buislengte af naar onderen zodat je speling over hebt voor het stellen.

Buislengte (B) = tussenmaat (A) - F - F

Ø F (maximale flensdikte)
21,3 mm 1 cm
26,9 mm 1 cm
33,7 mm 1 cm
42,4 mm 1 cm
48,3 mm 1,5 cm
60,3 mm 1,5 cm
25 x 25 mm (vierkant)
1 cm
40 x 40 mm (vierkant) 1 cm


Naast de reguliere ronde en ovale voetplaten zijn er nu ook voetplaten met inleg waardoor het ophangen van een gordijnroede of kleding rek nog makkelijker wordt. Bekijk hier alle voetplaten.

4. Hoe bepaal ik de buislengtes voor een reclameframe?

De lengtes van een reclameframe kunnen berekend worden uitgaande van het formaat reclamedoek of de gewenste buitenmaten van het frame.

Berekening op basis van afmetingen reclamedoek.
Voordat deze berekening uitgevoerd kan worden dien je te weten welk type elastiek en welke buisdiameter (Ø) je wilt gaan gebruiken. Met behulp van onderstaande tabellen bepaal je vervolgens de afstand van het doek tot de binnenkant van het frame.

Maattabel spanelastiek

Bereken de buislengtes: 
Voor het berekenen van de binnenmaten B & D tel je twee maal de genoemde afstand in de tabel hierboven op bij de lengte/breedte van het doek.  
Buismaat = Doekmaat + (2 x elastiek afstand)

Voorbeeld: 
Afmetingen doek:  100 x 200 cm
Buisdiameter 42 mm
Stormfix elastiek

B = 200 cm + (2 x 3 cm) = 206 cm
D = 100 cm + (2 x 3 cm) = 106 cm

De binnenmaat van het frame komt overeen met de te bestellen buislengtes.

 

Reclameframe

Berekening op basis van de  gewenste buitenmaten.
Je kan de te bestellen buislengtes B & D ook berekenen aan de hand van de gewenste buitenmaten van het reclameframe (A & C). Voordat deze berekening uitgevoerd kan worden dien je te weten welke buisdiameter (Ø) je wilt gaan gebruiken

Voor het berekenen van de lengtes B & D trek je twee maal de gebruikte buisdiameter af van de buitenmaten (A & C).  
Buislengte = Buitenmaat - (2 x Ø)

Voorbeeld: 
Gewenste buitenmaten frame:  100 x 200 cm
Buisdiameter 42 mm

B = 200 cm - (2 x 4,2 cm) = 191,6 cm
D = 100 cm - (2 x 4,2 cm) = 91,6 cm

Vergeet niet de buislengtes op hele cm af te ronden. Rond altijd af naar beneden. Houd er rekening mee dat op maat gezaagd buizen een tolerantie van 3 mm kunnen hebben. Wil je een maat op de millimeter doorgeven? Gebruik bij het invoeren een "punt" i.p.v. een "komma".

vragen?

Heb je na het lezen van deze informatiegids nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen je graag verder!

Meer willen lezen over steigerbuizen? Klik dan hier.

Je kan met ons bellen, mailen of chatten. 

BouwtipsDoe-het-zelf