Buislengtes berekenen steigerbuis

Het berekenen van buislengtes

Een groot deel van de vragen die wij bij steigerbuisstunter ontvangen gaat over het bepalen van de juiste lengte van de steigerbuis. In deze handleiding proberen we zo helder mogelijk te laten zien hoe je dit doet. 

1. Hoe ver steekt de buis in de koppeling?

Het is per type en diameter buiskoppeling verschillend hoever de buis in de koppeling steekt. Op deze vraag is dus geen eenduidig antwoord te geven. Voor de meeste koppelingen geldt dat op de productpagina tussen de afbeeldingen een maattabel te vinden is waarop verschillende afmetingen en afstanden worden vermeld.

Vaak staat niet de benodigde maat in de tabel, maar dan kan deze toch berekend worden. In het onderstaande overzicht zie je een maattabel van een t-stuk kort. Om te berekenen hoe ver de buis in de koppeling gaat dienen wij van afstand a nog een halve buisdiameter af te halen.
Voorbeeld bij 42,4 mm:   Afstand A - ( Ø / 2 )  =  60 - ( 42,4 / 2 )  =  38,8
Voorbeeld maattabel: T-tuk kort
Houdt er rekening mee dat er kleine afwijkingen mogelijk zijn in aangegeven maten. In verband met de speling in een koppeling is dit geen probleem voor de constructie.  

Belangrijke stelregel!

Over het algemeen geldt dat buizen in de koppeling tegen elkaar aan vallen of zo gemonteerd dienen te worden dat de uiteindes elkaar ontmoetten. Hieronder zie je enkele koppelingen die open gezaagd zijn. Te zien is dat de binnenkant volledig open waardoor de buizen volledig tegen elkaar kunnen komen.

T-stuk lang (opengezaagd) - Buislengte berekenen Kniestuk 2-weg (opengezaagd) - Buislengte berekenen Kniestuk 3-weg (opengezaagd) - Buislengte berekenen

2. Hoe bereken ik de buislengtes in een frame of constructie?

Om met buizen te rekenen heb je vaak een binnenmaat of buitenmaat al bekend. De buitenmaat is de totale breedte van jouw frame of constructie. De binnenmaat is de afstand tussen de buizen in.

Wil je van een buitenmaat naar een binnenmaat of andersom? Dit kan je gemakkelijk berekenen. Zie met behulp van onderstaande afbeelding hoe je de verschillende maten kan berekenen.

Buislengte berekenen voor steigerbuizen project

Buitenmaat (A) berekenen: 
Neem de gewenste binnenmaat (B) en tel hier 2x de gebruikte buisdiameter* bij op.  
A = B + (2 x Ø)

Binnenmaat / buislengte (B) berekenen:
Neem de gewenste buitenmaat (A) en trek hier 2x de gebruikte buisdiameter* van af. 
B = A - (2x Ø)

Buislengte (D) berekenen:
Neem de gewenste hoogte (C) en trek hier 1x de gebruikte buisdiameter* van af.
D = C - Ø 

*In alle gevallen telt dat je met afgeronde buisdiameter kan rekenen. Dit is makkelijker in de rekensom en je houdt daarmee ook rekening met de wanddikte van de koppeling zelf. Daarnaast zit er voldoende ruimte in een koppeling, hierdoor heb je nog speling om te kunnen stellen.
Voor 26,9 mm reken je met 3 cm, voor 33,7 met 3,5 cm, voor 42,4 met 4,5 cm enz...

Voorbeeld: Steigerbuis lengte berekenen voor een bar.
Het tafelblad van de bar is 150 bij 64 cm. Hieronder wil je een rechthoekig frame maken van zwarte steigerbuis 33,7 mm. Voor de buislengte (B) nemen wij de gewenste buitenmaat (D) en halen wij hier 2 de buisdiameter* van af.
Buislengte (B) = D - ( 2 x Ø ) = 150 cm - (2 x 3,5 cm) = 143 cm.
Buislengte (B) = D - ( 2 x Ø ) = 64 cm - (2 x 3,5 cm) = 57 cm. 

3. Hoe bereken ik de lengte van een steigerbuis tussen twee wanden of tussen vloer en plafond?

Als je met behulp van voetplaten een kledingstang of gordijnroede tussen twee wanden wilt bevestigen of een staander tussen vloer en plafond wilt plaatsen bereken je de juiste buislengte als volgt: 

Steigerbuislengte berekenen tussen 2 wanden

Stap 1: 
Meet de afstand tussen de twee wanden of tussen vloer en plafond. (afstand A)

Stap 2:
Bepaal aan de hand van de gebruikte buisdiameter (Ø) in de onderstaande tabel hoeveel cm je van afstand A moet aftrekken.

Door deze marge van de tussenmaat af te trekken houd je rekening met de flensdikte van de voetplaat èn heb je voldoende ruimte om de steigerpijp te plaatsen. Rond de berekende buislengte af naar onderen zodat je speling over hebt voor het stellen.

Buislengte (B) = tussenmaat (A) - F - F

Ø F
21,3 mm 0,5 cm
26,9 mm
0,5 cm
33,7 mm 1 cm
42,4 mm 1 cm
48,3 mm 1,5 cm
60,3 mm 1,5 cm
25 x 25 mm (vierkant)
1 cm
40 x 40 mm (vierkant) 1 cm


Naast de reguliere ronde en ovale voetplaten zijn er ook voetplaten met inleg waardoor het ophangen van een gordijnroede of kleding rek nog makkelijker wordt. Bekijk hier alle voetplaten.

4. Hoe bepaal ik de buislengtes voor een reclameframe?

De lengtes voor buizen van een reclameframe kunnen gemakkelijk zelf berekend worden. Hiervoor is het belangrijk dat je weet met welke buisdiameter (Ø) je gaat werken en welk type elastieken je wilt gebruiken. Je kan de buislengte berekenen aan de hand van het formaat spandoek of de gewenste buitenmaat.

Voor de berekening en de spanruimtes kan je onze blog Alles over reclameframes van steigerbuis lezen.

Vragen?

Heb je na het lezen van deze informatiegids nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen je graag verder!

Meer willen lezen over steigerbuizen? Klik dan hier.

Je kan met ons bellen, mailen of chatten. 

BouwtipsDoe-het-zelf