Alles over steigerbuis - FAQ

Alles over steigerbuis - FAQ

Alle veelgestelde vragen over steigerbuizen hebben we voor je op een rijtje gezet. In deze blog lees je o.a. alles over welke materialen steigerbuis we aanbieden en in welke diameters ze leverbaar zijn. Daarnaast lees je handige tips en weetjes over de producten, zoals het zagen van de buizen en welke diameter geschikt is voor jouw project.

Antwoorden op jouw vragen over steigerbuis

Wat is steigerbuis?

Steigerbuis is een duurzaam product dat jaren mee zal gaan. Het is oorspronkelijk gebruikt als sterker alternatief voor de houten hulpconstructies. Inmiddels worden steigerbuizen breed toegepast voor steigerbuisconstructies bij bedrijven, winkels en voor steigerbuis meubels in huis. Meubels zoals tafels, kasten en kapstokken zijn erg populair.

Van welke materialen zijn steigerbuizen gemaakt?

De steigerbuizen zijn in verschillende materialen beschikbaar: gegalvaniseerd staal, gegalvaniseerd vierkant, aluminium, aluminium zwart en zwart staal. De ronde en vierkante buizen zijn gegalvaniseerd doordat ze zijn voorzien van een laagje zink. De zwarte stalen buizen hebben een stootbestendige coating.

Welke verschillende soorten en buisdiameters buizen zijn er?

Gegalvaniseerd staal:
21,3 mm | 26,9 mm | 33,7 mm | 42,4 mm | 48,3 mm | 60,3 mm

Aluminium:
21 mm | 26,9 mm | 33,7 mm | 42 mm | 48 mm | 60 mm

Aluminium zwart:
26,9 mm | 33,7 mm | 42 mm | 48 mm

Zwart staal:
21,3 mm | 26,9mm | 33,7mm | 42,4mm | 48,3mm

Vierkant gegalvaniseerd staal:
25 x 25 mm | 40 x 40 mm

Vierkant zwart staal:
25 x 25 mm

Geeft de buisdiameter de buiten- of binnenmaat aan?

De buisdiameter geeft de buitendiameter aan. De bijbehorende buiskoppelingen hebben dezelfde buisdiameter in de productnaam, zo weet je dat je de juiste maat koppeling hebt voor de buis. De binnendiameter van de steigerbuis koppelingen is iets groter, hierdoor kunnen de koppelingen makkelijk over de buizen geschoven worden.

Wat is de wanddikte van de buis?

De wanddiktes van de buizen verschillen per materiaal en buisdiameter. De gegalvaniseerde buizen zijn per buisdiameter beschikbaar in twee verschillende wanddiktes. Elke buisdiameter van de stalen buizen hebben een dik- en dunwandige variant. Een aantal maten van de aluminium buizen zijn ook in een dik- en dunwandige variant leverbaar. Bij het product lees je wanddiktes in mm.

Wat is de binnendiameter van de buis?

De binnendiameter van de buis kan je berekenen door de buitendiameter te nemen en hier tweemaal de wanddikte af te halen.
Bijvoorbeeld: Aluminiumbuis 48 mm met wanddikte 3 mm heeft een binnendiameter van (48 - 3 - 3) 42 mm.
Let op: de binnendiameter kan lichtjes afwijken in verband met toleranties in diameter en wanddikte. Daarnaast dient bij stalen buizen ook rekening gehouden te worden met een lasnaad aan de binnenkant van enkele millimeters.

Welke steigerbuizen passen in elkaar?

Om te weten of steigerbuizen in elkaar passen neem je de binnendiameter van de grote buis en de buitendiameter van de kleine buis*. In het onderstaande overzicht kan je zien welke buizen in elkaar passen.
* in verband met toleranties en bij stalen buizen een lasnaad aan de binnenkant dient er rekening gehouden te worden dat er altijd enkele mm speling nodig is.

Steigerbuis buisdiameters in elkaar - Welke buizen passen in elkaar?

Let op: zwarte buizen zullen beschadigd raken bij het in elkaar schuiven. Ook aluminium buizen zijn krasgevoelig bij veelvuldig in elkaar schuiven.

Zagen jullie de buizen op maat?

Wij zagen de buizen voor je op maat. De buizen kunnen vanaf 5 cm op maat gezaagd worden. Wij rekenen geen zaagkosten voor steigerbuizen vanaf 100 cm, bij kortere lengtes wordt automatisch €0,59 incl. btw zaagkosten in de prijs meegerekend. Bij het product kan je de gewenste lengte invullen, de prijs is direct zichtbaar.

Wat is de minimale en maximale buislengte dat ik kan bestellen?

De gegalvaniseerde, vierkante en aluminium buizen kunnen vanaf 5 cm tot 600 cm geleverd worden. De zwarte stalen buizen kunnen vanaf 5 cm tot 300 cm op maat gezaagd worden.

Vergeet niet de buislengtes op hele centimeters af te ronden, rond dit altijd af naar beneden. Houd er rekening mee dat op maat gezaagde buizen een tolerantie van maximaal 5 mm kunnen hebben. Wil je een maat op de millimeter doorgeven? Gebruik bij het invoeren een "punt" i.p.v. een "komma".

Hoe bereken ik de juiste buislengte?

Dit is veel voorkomende vraag, hier is geen standaard antwoord voor, dit is afhankelijk van verschillende factoren. De buislengte kan beïnvloed worden door de buiskoppelingen die je gebruikt. Bij sommige koppelstukken is het ook goed om te weten hoe ver een buis in een koppeling gaat. En als je gebruik maakt van voetplaten, dan is het belangrijk om rekening te houden met de dikte van de flens van de voetplaat. Lees hier in de handleiding alle tips en uitleg voor het berekenen van de juiste buislengte.

Wat is het verschil tussen een gegalvaniseerde en aluminium steigerpijp?

De aluminium steigerpijpen hebben de eigenschap wat veerkrachtiger te zijn dan de stalen variant. Daarnaast zijn ze gevoeliger voor krassen dan stalen buizen. De aluminium buis is dus minder geschikt voor constructies die veel gewicht dragen. Aluminium wordt vaak gebruikt voor constructies die langdurige buiten staan, zoals bij spandoekframes.

Stalen steigerbuizen zijn sterker en stijver. Om deze reden worden de stalen buizen vaak gebruikt voor constructies die zware lasten moeten dragen en voor langere overspanningen. Deze steigerpijp wordt daarnaast veel gebruikt voor het maken van meubels vanwege het industriële karakter en de krasvastheid. Nadeel ten opzichte van de aluminum buizen is dat staal een stuk zwaarder is.

Welke buisdiameter heb ik nodig?

De geschikte buisdiameter die je nodig hebt is afhankelijk van het ontwerp, de overspanningen en hoeveel gewicht het ontwerp moet dragen. Tafels worden vaak gemaakt van buisdiameter 42,4 mm. Kapstokken, trapleuningen, kledingrekken en kasten met buisdiameter 26,9 mm en 33,7 mm. Voor grote projecten, zoals overkappingen en pergola’s, worden vaak diameter 42,4 mm en 48,3 mm gebruikt. Kijk hier voor een volledig overzicht.

Kunnen de buizen ook voor buiten gebruikt worden?

Alle buizen zijn geschikt voor buiten- en binnengebruik. De gegalvaniseerde buizen hebben een door een proces (thermisch verzinken) een beschermlaag gekregen tegen weersinvloeden. De (zwarte) aluminium buizen zijn van nature al geschikt voor buiten, deze krijgen een beschermlaag zodra het in aanraking komt met zuurstof. De zwarte stalen buizen zijn beschermt tegen weersinvloeden door de UV bestendige zwarte coating. Buizen kunnen op den duur wel roestplekjes krijgen bij beschadigingen en zaagkanten, dit is niet erg voor de constructie stevigheid en kan meestal weggepoetst worden.

Hoe ver gaat een steigerbuis in de buiskoppeling?

Voor sommige projecten is het noodzakelijk om te weten hoe ver een buis in de koppeling gaat. Bijvoorbeeld bij een kniestuk 2-weg of de kniestuk 3-weg kan het handig zijn om te weten hoe ver de buis in de koppeling gaat. Lees in de volledige handleiding “bereken de juiste buislengte” hoe je dit het beste uitrekent.

Kan ik de steigerbuizen verven?

Het is mogelijk om de steigerpijpen te voorzien van een andere kleur. De juiste verf en voorbehandeling van de producten is belangrijk. Voor het juiste advies raden wij aan om contact op te nemen met een verfspecialist.

We kunnen de artikelen eventueel ook voor je laten poedercoaten. Mocht je hier interesse in hebben, kan je contact met ons opnemen voor een offerte. Minimum bestelwaarde hiervoor is 500,- euro.

Hoe verwijder ik de letters op de buizen?

Het kan voorkomen dat sommige buizen blauwe of zwarte letters bevatten. De tekst die op de buis staat is gemakkelijk te verwijderen door een doekje met thinner te gebruiken. Daarmee veeg je de teksten gemakkelijk van de steigerbuis. De teksten zijn afkomstig uit het productieproces, waarbij deze teksten als identificatienummers worden gebruikt.

Hoe snel beschadigd steigerbuis?

De buizen zijn stevig en gemaakt van sterk materiaal. Door de kwaliteit van de buizen kan deze bijna niet beschadigd worden. Het is wel mogelijk dat er kleine krassen komen aan de buitenkant van de buizen.

De gegalvaniseerde buizen zijn kras- en stootbestendig, door het robuuste uiterlijk vallen eventuele krasjes ook niet op. Aluminium materiaal is wel gevoelig voor krassen en kan ook sneller beschadigd worden door het zachtere materiaal. De zwarte buizen zijn voorzien van een stoot bestendige coating. Ondanks de coating raden we aan om voorzichtig om te gaan met de buizen, de coating blijft gevoelig voor krassen, vooral bij scherpe objecten.

Wat is de minimale en maximale lengte van de buizen?

Alle buizen zijn leverbaar vanaf 5 cm. De aluminium en stalen buizen hebben een maximale lengte van 600 cm. Alleen de zwarte stalen buizen hebben een maximale lengte van 300 cm.

Is het mogelijk om de buizen zelf te zagen?

Wij zagen de buizen graag voor je op maat, maar het is ook mogelijk om de steigerpijpen zelf te zagen. Dit zou kunnen met een ijzerzaag maar gaat ook ook met een slijptol met juiste slijpschijf. Voor proffesioneel resultaat kan je beter een afkortzaag gebruiken.

Kunnen er gaten in de steigerbuizen geboord worden?

Wij bieden deze service niet aan. Het is wel mogelijk om gaten in de buizen te boren. Houd er wel rekening mee dat de sterkte en stevigheid van de buis achteruit gaat.

Verkopen jullie gebogen buizen en kan ik het zelf buigen?

Wij verkopen geen gebogen buizen. Steigerbuizen buigen is vrij lastig om te doen door de dikkere wanden, we adviseren om dit te laten doen door een ervaren partij met professioneel apparatuur.

Accessoires en bouwpakketten

Naast de buizen hebben wij ook een groot aanbod buiskoppelingen en accessoires om de steigerbuis constructie helemaal compleet te maken. Zoals bijpassende schroeven en bouten en het juiste gereedschap voor het vastzetten van de koppelstukken. Voor extra gemak bieden we ook verschillende bouwpakket meubels aan.

Snel geleverd

Wij streven ernaar alle bestellingen binnen 2 werkdagen te verzenden. Bestel je voor 12:00 uur, dan kunnen we vaak zelfs dezelfde dag nog verzenden. Meer informatie over de verzending vindt je hier.

Vragen?

Heb je na het lezen van deze informatiegids nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen je graag verder!

Je kan met ons bellen of stuur ons een mail

Categorie:  Productinformatie Auteur: Corbin