Alles over buiskoppelingen

Wat is een buiskoppeling?

De herkomst van de huidige buiskoppelingen is niet exact bekend maar eind jaren 50 zag men een opkomst van dergelijke koppelingssystemen die het modulair bouwen mogelijk maakten. Er worden nu verschillende meubels gemaakt van koppelingen en steigerbuizen, zoals tafels, kasten en kapstokken.  De echte 'Tubeclamps' zijn sinds de jaren 60 eigenlijk nauwelijks veranderd en staan nog steeds als een huis.

Kwaliteit: het TÜV certificaat

TUV Certified Buiskoppelingen
Door de jaren heen zijn er steeds meer aanbieders van buiskoppelingen bijgekomen, echter met sterk variërende kwaliteit. Exact om deze reden voeren wij alleen buiskoppelingen die het TÜV certificaat mogen dragen. De koppeling is dan getest op o.a. slipweerstand en constructie. Zo weet u wat u in huis haalt.

Materiaal

Buiskoppelingen worden meestal gefabriceerd door middel van een giet proces waarbij vloeibaar metaal in mallen wordt gegoten. Dit levert sterke koppelingen op uit één stuk, maar de kwaliteit valt of staat bij de conditie en slijtage van de mallen.

Nadat de buiskoppelingen zijn uitgehard worden deze ondergedompeld in een bad met gesmolten zink. Dit laat een dun laagje zink achter op de buiskoppeling ter bescherming tegen roest en weersinvloeden. Dit proces heet galvaniseren of verzinken. Als laatste wordt er een dun laagje olie op de buiskoppeling gespoten voor nog meer bescherming tijdens het vervoer naar de klant.

Soorten buiskoppelingen

In ons assortiment hebben wij koppelingen in gegalvaniseerd staal, zwart staal en gegalvaniseerd staal vierkant. De steigerbuis koppelingen zijn in de volgende maten beschikbaar:

Gegalvaniseerd staal:
21,3 mm | 26,9mm | 33,7mm | 42,4mm | 48,3mm | 60,3mm

Zwart staal:
21,3 mm | 26,9mm | 33,7mm | 42,4mm | 48,3mm

Vierkant staal:
25 x 25 mm | 40 x 40 mm

Alle buiskoppelingen zijn geschikt voor binnen- en buitengebruik. De coating van de zwarte koppeling is UV-bestendig. 

De ronde koppelingen zijn ook geschikt voor de aluminium en de zwarte aluminium buizen. De paar mm verschil in de buitendiameter van de stalen en aluminium buizen maakt voor het gebruik van de buiskoppelingen niets uit. 

buiskoppeling gegalvaniseerd staalBuiskoppeling zwart staalBuiskoppeling vierkant

Bevestiging

Alle buiskoppelingen worden geleverd met inbusboutjes, ook wel stelschroeven genoemd. Deze is gemakkelijk te bevestigen met een standaard inbussleutel (engelse maat). Het is belangrijk om de juiste inbussleutels te gebruiken, zodat de stelschroeven in de koppelingen niet worden beschadigd. Naast de inbussleutels bieden we ook een ratel met inbusdoppen aan voor een nog snellere montage. De zijde van de inbusbout die in de koppeling zit heeft een speciale snijkop die zich vast trekt in de buis voor een stevig geheel. De koppelingen zijn zo getest dat je in theorie een Fiat Panda met een enkele buiskoppeling op zou kunnen hangen. (Dit is niet aan te raden uiteraard)

Duurzaamheid

Buiskoppelingen zijn zeer duurzaam en gaan vele jaren mee. Naast het bruikbare leven van de koppeling is het materiaal ook erg goed te recyclen omdat het uit puur metaal bestaat zonder verdere toevoegingen.

Mis je iets?

Laat het ons weten als je informatie mist of als er nog vragen zijn. Neem contact met ons op.

Benieuwd naar steigerbuis? Lees dan onze blog met 'Alles over steigerbuis'. 

Productinformatie