Alles over buiskoppelingen

Wat is een buiskoppeling?

De herkomst van de huidige buiskoppelingen is niet exact bekend maar eind jaren 50 zag men een opkomst van dergelijke koppelingssystemen die het modulair bouwen mogelijk maakten. De echte 'Tubeclamps' zijn sinds de jaren 60 eigenlijk nauwelijks veranderd en staan nog steeds als een huis.

Kwaliteit: het TÜV certificaat

TUV Certified Buiskoppelingen
Door de jaren heen zijn er steeds meer aanbieders van buiskoppelingen bijgekomen, echter met sterk variërende kwaliteit. Exact om deze reden voeren wij alleen buiskoppelingen die het TÜV certificaat mogen dragen. De koppeling is dan getest op o.a. slipweerstand en constructie. Zo weet u wat u in huis haalt.

Materiaal

Buiskoppelingen worden meestal gefabriceerd door middel van een giet proces waarbij vloeibaar metaal in mallen wordt gegoten. Dit levert sterke koppelingen op uit één stuk, maar de kwaliteit valt of staat bij de conditie en slijtage van de mallen.

Nadat de buiskoppelingen zijn uitgehard worden deze ondergedompeld in een bad met gesmolten zink. Dit laat een dun laagje zink achter op de buiskoppeling ter bescherming tegen roest en weersinvloeden. Dit proces heet galvaniseren of verzinken. Als laatste wordt er een dun laagje olie op de buiskoppeling gespoten voor nog meer bescherming tijdens het vervoer naar de klant.

buiskoppeling gegalvaniseerd staalBuiskoppeling zwart staalBuiskoppeling vierkant

 

Diameters

 • 21,3 mm
  De juiste diameter voor minimalistische constructies die niet veel hoeven te dragen.  
 • 26,9 mm
  Deze diameter wordt vaak gebruikt voor kledingroedes en gordijnrails. Ook is deze goe te gebruiken voor winkelinrichting en stellingkasten die niet heel robuust hoeven te zijn of waar kosten meespelen.
 • 33,7 mm
  De meest gebruikte diameter, voor zowel meubels en rails als het zwaardere werk.
 • 42,4 mm
  Reclameframes en stellingkasten, etc.
 • 48,3 mm
  Reclameframes en stellingkasten, overkappingen, lastdragende constructies, verkeersborden,etc.
 • 60,3 mm
  Zwaar lastdragende constructies, overkappingen, etc.

Bevestiging

Alle buiskoppelingen worden geleverd met een inbusboutjes, ook wel stelschroeven genoemd. Deze is gemakkelijk te bevestigen met een standaard inbussleutel (engelse maat). De zijde van de inbusbout die in de koppeling zit heeft een speciale snijkop die zich vasttrekt in de buis voor een stevig geheel. De koppelingen zijn zo getest dat je in theorie een Fiat Panda met een enkele buiskoppeling op zou kunnen hangen. (Dit is niet aan te raden uiteraard)

Duurzaamheid

Buiskoppelingen zijn zeer duurzaam en gaan vele jaren mee. Naast het bruikbare leven van de koppeling is het materiaal ook erg goed te recyclen omdat het uit puur metaal bestaat zonder verdere toevoegingen.

Mis je iets?

Laat het ons weten als je informatie mist. Neem contact met ons op.

Benieuwd naar steigerbuis? Lees dan onze blog met 'Alles over steigerbuis'. 

Productinformatie