Een eigen steigerbuis bar maken in huis?

Wil je een bar maken in huis? Waar moet je aan denken als je wil beginnen met het ontwerpen van een bar eettafel van steigerbuis? In deze blog vind je handige tips waar je misschien nog niet aan had gedacht. Denk bijvoorbeeld aan de bartafel maken, de barkrukken, een barsteun en gebruik van steigerhout en bevestigingsmateriaal.

Verhoogde bar plank met zwarte steigerbuizen Luxe bar in keuken met zwart steigerbuis

Waarom een bar maken van steigerbuis?

Een bar van steigerbuis past in bijna elk interieur. Door het strakke uiterlijk ontstaat een ruimtelijk gevoel. Het is tevens een budgetproof manier om een luxe en stevig barmeubel zelf te ontwerpen. Steigerbuis is geheel tijdloos, degelijk en vereist weinig onderhoud. Je hebt keuze uit zwarte steigerbuizen en zilveren buizen wat beide een heel ander gevoel geeft aan een ruimte. Het past zowel in een modern als een industrieel interieur.

Maar hoe ontwerp je nou een bar en wat heb je precies nodig. We hebben hieronder ideeën en keuzes voor je uiteengezet om je op weg te helpen.

Bartafel ontwerpen

Een mooie bar begint met een stevig blad van hout. Je kunt bijvoorbeeld een steigerhouten bartafel maken. Eronder komt een stevig en robuust frame van steigerbuizen. De afmetingen kies je zelf. Een bar mag gezien worden, hierdoor is een steigerbuis bar zeer geschikt. Het krachtige uiterlijk creëert een ware eye-catcher.

Ga je een bartafel maken, bepaal de juiste hoogte van een bar aan de hand van deze tips. Een gebruikelijke hoogte van een bar is ongeveer tussen de 110 en 115 cm. Dit is een gangbare maat en er kunnen gemakkelijk hoge barkrukken onder. Het is afhankelijke van de lengte van de personen die er het meest gebruik van gaan maken of je een paar cm langer of korter wenst. Probeer het gerust met een rolmaat uit.

De meest gebruikte diameter voor een bartafel steigerbuis is 42 mm of in vierkant steigerbuis 40 mm. Dit zorgt voor een stevig en robuust geheel.

Bijpassende barkruk maken

Bij een bar die je zelf maakt horen ook bijpassende zitplekken. Vaak zijn dit hoge barkrukken met of zonder rugleuning. De basis voor een losse kruk is makkelijk te maken met 4 poten. Op ongeveer 1/3e hoogte verbind je deze met 4 korte steigerbuizen aan elkaar, dit wordt een voetensteun van de barkruk. Bovenaan verbind je de 4 poten aan elkaar om een zitvlak te kunnen maken.

steigerbuis barkruk maken voorbeeld

Voor gemak bieden we ook kant en klare bouwpakketten als basis, je kan dan zelf een barkruk maken. Gebruik bijvoorbeeld bouwpakket Tafel Mats, maar dan in het klein. Wanneer je deze aanpast aan de gewenste zithoogte/ diepte heb je al een erg stevig en mooi ontwerp voor je steigerbuis kruk. Alle producten zijn al samengesteld alleen de afmetingen dienen nog doorgegeven te worden.

Wat is nou een ideale hoogte voor de barkruk? Het liefst zit er ongeveer 27-30 cm tussen de hoogte van je bar en de hoogte van de kruk, dit zorgt ervoor dat je comfortabel zit.

Een stevige voetensteun bij de bar

Voor een fijne bar is een goede voetensteun onmisbaar. Steigerbuis is te plaatsen op elke hoogte die gewenst is door middel van buiskoppelingen. De voetondersteuning kan direct op een bar meubel bevestigd worden met gebruik van leuningdragers. De steigerbuis kan je op maat bestellen.

Met een voetplaat, een stuk steigerbuis gevolgd door een bocht (kniestuk) kan je ook een hoek voetensteun gemaakt worden. We hebben ook het schroefmateriaal beschikbaar in zwart of zilver, bijpassend bij je project.

sterke voetensteun voor bar, barsteun van steigerbuis

Ondersteun de barsteun iedere 150 cm voor de stevigheid. Zit de leuningdrager te kort op de bar? Gebruik dan een voetplaat met korte buis en een t-stuk om een langere afstand te creëren.

Statafel of bartafel zelf maken?

Een losstaande bartafel zelf maken kan goed met steigerbuis. Kies bijvoorbeeld voor een hoge bartafel met hoge krukken voor een ruimtelijk effect. Door de hoogte creëer je met gemak een open eenheid.

Zwarte steigerbuis bartafel hoog

Bij het kiezen van de juiste totale hoogte van het frame van de statafel moet er rekening worden gehouden met de dikte van het blad. Wil je een steigerhouten bartafel maken, dan komt er 3 cm hout bovenop het frame.

Teken zelf een ontwerp en kies de juiste maten en buiskoppelingen of gebruik ons bouwpakket Mats, welke ook zeer geschikt is als steigerbuizen bartafel.

De poten van de steigerbuis bartafel op de grond kan je afwerken met een voetplaat of een afdekdop. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om het geheel verrijdbaar te maken met zwenkwielen met rem.

Steigerhouten bartafel maken

De combinatie van steigerhout en steigerbuis zorgt ervoor dat het geheel een warm gevoel geeft en toch een modern en strak meubel blijft. Met steigerhout is dit gemakkelijk te realiseren. Om het hout te monteren gebruik je een bevestigingsring in de enkele of dubbele variant. De steigerhouten planken zijn 20 cm diep en 3 cm dik. Je kunt ze bestellen met de standaardlengte van 250 cm, of wij zagen het steigerhout op maat.

Montage

Monteren, heel simpel! Voor de montage van het frame is het enige wat je nodig hebt een inbussleutel. Bij onze bouwpakketten krijg je deze meegeleverd. Hulp nodig met je project of wil dat er even iemand meedenkt? Voor advies of vragen zijn wij graag beschikbaar. Je kan met ons bellen of mailen.

zwarte steigerbuis tafelklem voor boven de bar zwarte rijdende bar van steigerbuis

Inspiratie nodig? Er zijn al veel klanten voor gegaan. Zo zijn er steigerbuisbarren gemaakt, constructies met koelkast en drankrek en ook lampenconstructies van steigerbuis voor in de keuken. Je vind ze allemaal op onze inspiratiepagina's.

BouwtipsInspiratie