Steigerbuis overkapping

Het vervaardigen van overkappingen, afdaken en pergola's met behulp van steigerbuizen en buiskoppelingen is een zeer gewaardeerde constructiemethode. Een overkapping gemaakt van steigerbuizen is robuust, bestand tegen veel weersomstandigheden en uitermate eenvoudig te realiseren.

Waarom een overkapping maken van steigerbuis?

Steigerbuizen zijn de perfecte keuze voor het maken van een overkapping om verschillende redenen:

  • Industrieel uiterlijk: Steigerbuizen geven je overkapping een modern en industrieel uiterlijk, vooral als je kiest voor de stoere zwarte variant.
  • Gewichtsvoordeel: Aluminium steigerbuizen zijn licht van gewicht, wat het transport en de montage eenvoudig maakt. Gegalvaniseerd stalen steigerbuizen zijn extra sterk en duurzaam.
  • Eenvoudig op maat te maken: Steigerbuizen zijn gemakkelijk op maat te maken, en je hebt geen speciaal gereedschap nodig om ze te bewerken. Hierdoor kun je jouw overkapping precies aanpassen aan je wensen.

Het ontwerpen van je steigerbuis overkapping

Bij het ontwerpen van je overkapping is het belangrijk om enkele cruciale overwegingen in gedachten te houden:

  • Basis schets: Begin met een basis schets op papier. Dit helpt je om je ideeën te visualiseren en een plan te maken voor je overkapping.
  • Houd rekening met de pootafstand en overspanning: Denk aan de pootafstand en overspanning van je overkapping. Een algemene richtlijn is een maximale overspanning van 400 cm, maar kortere overspanningen resulteren in een sterkere structuur.
  • Innovatieve oplossingen: Bij grotere overkappingen kun je overwegen om de poten in het midden 'weg te werken' door er bijvoorbeeld een meubel of tafel van te maken. Dit voegt functionaliteit toe aan je buitenruimte.
  • Dak ontwerp: Laat het dak schuin aflopen om regenwater af te voeren. Dit zorgt ervoor dat je overkapping bestand is tegen regen en voorkomt waterophoping.

Je kunt altijd gebruikmaken van de expertise van Steigerbuisstunter door je tekening gratis te laten bekijken. Ze kunnen waardevolle suggesties geven voor je ontwerp. Neem gerust contact met ons op.

Keuze van het materiaal

Voor het creëren van een overkapping zijn zowel gegalvaniseerde stalen steigerbuizen als aluminium steigerbuizen geschikt. Beide materialen zijn goed bestand tegen roest en weersomstandigheden, waardoor ze hun kwaliteit behouden bij langdurig buitengebruik. De stalen buizen zijn steviger en stijver dan de aluminium varianten, waardoor ze geschikt zijn voor het dragen van zware belastingen. Aan de andere kant zijn aluminium buizen lichter en veerkrachtiger, waardoor ze minder geschikt zijn voor constructies met een aanzienlijk gewicht. Onze persoonlijke voorkeur gaat uit naar aluminium vanwege het lage gewicht.

TIP: De zwarte steigerbuizen zijn ook geschikt voor gebruik buitenshuis.

Voor een pergola raden we aan om buizen met een diameter van minimaal 42,4 mm te gebruiken. Kleinere diameters zijn mogelijk niet sterk genoeg. Het is verstandig om overspanningen nooit langer dan 4 meter te maken. Hoe groter de overspanning, des te groter de vereiste diameter moet zijn. Probeer altijd de overspanning zo kort mogelijk te houden. In situaties waarin een lange afstand moet worden overbrugd, vooral bij constructies die zware lasten moeten dragen, adviseren we voldoende ondersteuningspunten te plaatsen.

Bij de bouw van deze constructie is vaak maatwerk vereist. Wij kunnen de buizen voor je op maat zagen. Om de juiste lengtes te berekenen, kun je gebruikmaken van onze handleiding. Hierin wordt uitgelegd waar je op moet letten om de juiste buislengtes te bestellen.

Dak en zijkant van je steigerbuis overkapping

Voor de afwerking van het dak en de zijkant van je overkapping kun je verschillende opties overwegen:

  • PVC-doek: Het gebruik van op maat gemaakt PVC-doek is een uitstekende keuze. Het is snel te monteren met elastieken en kan in de kleur van je keuze worden geleverd, of zelfs met een eigen ontwerp.
  • Materiaalkeuze: Overweeg het type PVC-doek dat het beste bij je behoeften past. Mesh doek is winddoorlatend, terwijl frontlit doek beter bestand is tegen regen. Polyester doek is opvouwbaar en handig voor bijvoorbeeld de winterperiode.

Met deze informatie ben je goed op weg om een prachtige overkapping te maken met steigerbuizen. Vergeet niet om je ontwerp zorgvuldig te plannen en de expertise van Steigerbuisstunter in te schakelen voor advies en ondersteuning. Veel succes met je project!

Doek voor steigerbuis overkappingSchaduwdoek voor overkapping van steigerbuis

Hoe werkt het systeem?

Je koppelt buiskoppelingen met een inbussleutel vast aan een buis. Zo ontstaat er een sterke verbinding, maar kun je indien nodig de constructie eenvoudig demonteren en/of aanpassen. We leveren de buizen in zwart staal en gegalvaniseerd staal.

Hoe maak je een eigen steigerbuis overkapping?

Wil je meer weten over hoe je een eigen steigerbuis overkapping maakt? Lees het in deze blog: 'Een steigerbuis overkapping maken'.

Waarom een overkapping met steigerbuis maken?

Een moderne overkapping met steigerbuis constructie biedt niet alleen beschutting tegen weersinvloeden, maar geeft je tuin ook een frisse en eigentijdse uitstraling. De aluminium buizen, verkrijgbaar in verschillende afmetingen, worden relatief eenvoudig gemonteerd met behulp van stevige koppelingen en inbussleutels.

De steigerbuis overkapping kan op verschillende manieren worden aangepast aan jouw wensen. Of je nu een veranda, buitenkeuken, of een tafel met steigerhouten meubels wilt toevoegen, de mogelijkheden zijn eindeloos. De constructie wordt stevig op de grond geplaatst, met voetplaten om de buizen op hun plaats te houden en te verankeren aan de ondergrond.

Met de juiste beschutting, zoals een schaduwdoek, kun je de overkapping nog veelzijdiger maken. Hiermee creëer je niet alleen schaduw op een zonnige dag, maar bied je ook bescherming tegen regen. De steigerbuis overkapping is bestand tegen corrosie en kan lange tijd meegaan, zelfs in diverse weersomstandigheden.

Alle producten die je nodig hebt voor het maken voor deze overkappingen verkrijgbaar tegen scherpe prijzen, met snelle leveringsopties. Dus bestel nu de benodigdheden voor je steigerbuis overkapping en nodig je vrienden en/of familie uit en geniet van een heerlijke tijd in je tuin!