Buisdiameter-steigerbuis-zwart

Alle bouwtips op een rij voor een streigerbuis constructie

Projecten gemaakt van steigerbuizen en buiskoppelingen zijn vrij uiteenlopend en iedere constructie is weer anders. Door het grote aanbod van producten is er veel mogelijk en kan je jouw ideale meubel maken. 

We ontvangen met regelmaat vragen over een ontwerp of over de producten. De meeste vragen die we ontvangen gaan over het monteren, materiaalkeuze en bepalen van de juiste buisdiameter of buislengte. In deze blog hebben we verschillende (bouw) tips voor je op een rijtje gezet, waar je direct mee aan de slag kan. 

Steigerbuis

Juiste buisdiameter

Vanzelfsprekend is, hoe groter de buisdiameter hoe sterker de buis. Maar het kiezen van de juiste buisdiameter is afhankelijk van een aantal punten: zoals het gewicht dat de constructie moet dragen en hoe lang de overspanningen zijn. 

Voor tafels wordt vaak buisdiameter 42,4mm gebruikt en voor een kledingrek of kapstok buisdiameter 26,9mm. In een andere blog hebben we een overzicht gemaakt van de meest gebruikte buisdiameters per populaire constructie. 

Een richtlijn voor de maximale overspanning van steigerbuis staat hieronder.  De overspanning van een buis is de afstand tussen 2 steunpunten van een horizontale buis. De maximale overspanning kan heel verschillend zijn en is er geen eenduidig antwoord op. 

We adviseren om de overspanning, indien mogelijk, zo veel mogelijk te beperken. Bij een overkapping of pergola kan dat zijn door een extra staander te plaatsen. Bij een gordijnroede of trapleuning kan je een extra leuningdrager toevoegen. 

Diameter Maximale overspanning
26,9 mm tot 150 cm
33,7 mm tot 200 cm
42,4 mm tot 250 cm
48,3 mm tot 300 cm
60,3 mm tot 350 cm

Dit is een richtlijn, dus een grotere overspanning is zeker mogelijk wanneer er vrijwel geen gewicht aan de overspanning hangt(<50KG). Komt er juist een groot gewicht aan te hangen (150+ KG) dan is een kleinere overspanning aan te raden.

Bepaal buislengtes 

Hoe bepaal je de juiste buislengte? Dit is een veel voorkomende vraag. Het bepalen van de juiste buislengte is afhankelijk van het ontwerp en de gebruikte materialen.

Sommige koppelingen hebben invloed op de buislengte. De voetplaat heeft een flens dikte waar rekening mee gehouden moet worden. Haal per voetplaat ca. 1 cm van de totale buislengte af. De buis heeft nog altijd een paar millimeter speling in de koppeling zelf.

Voor sommige projecten is het noodzakelijk om te weten hoe ver een buis in de koppeling gaat, bijvoorbeeld bij een kniestuk 2-weg of de kniestuk 3-weg. Lees in de volledige handleiding “bereken de juiste buislengte” hoe je dit het beste uitrekent. 

Speling in de koppeling 

Dit onderdeel is hierboven al even genoemd. Het is goed om te weten dat je in de meeste koppelingen nog wat speling hebt. De buis hoeft niet volledig in de koppeling te steken.

Mocht je een buis strak tussen 2 muren willen monteren met voetplaten, zoals een kapstok of gordijnroede, dan kan je de buis altijd 1 of 2 cm korter bestellen. De buis kan dan tijdens de montage iets uit de voetplaat schuiven. Zo weet je altijd dat de buis goed past. Dit kan ook bijvoorbeeld bij de kniestuk 2-weg, hoekstuk 90º of kniestuk 3-weg 90º. 

Door de buizen niet of juist wel volledig in de koppeling te steken kan tijdens montage gesteld worden. Je gebruikt hierbij een waterpas en schuift de buis voorzichtig uit of verder in de buis.

Gebruik van een koppelstuk

We ontvangen vaak de vraag hoe je het beste 2 buizen aan elkaar kan vastmaken. Dat kan met een koppelstuk. Gebruik dit alleen wanneer het niet mogelijk is om met hele buizen te werken. Door te werken met los aan elkaar gekoppelde buizen kan de constructie minder stevig worden, dit hoeft niet altijd het geval te zijn. Er is ook een inwendig koppelstuk, dit koppelstuk valt minder op, maar is wel iets minder sterk is dan de standaard variant. 

Koppel de buizen voor extra stevigheid bij een kruisende buis en koppeling. Bij een doorlopende staande buis kan dit met bijvoorbeeld een kruisstuk 1-vlak. Bij het uiteinde van een staande buis kan dit met een lang t-stuk.

steigerbuis en koppelstukkenSteigerbuis op maat

Monteren 

Monteren van steigerbuis in de buiskoppelingen

Buizen worden in de de koppelingen vast gezet door middel van een stelschroef. Deze stelschroef heeft een snijrand die zich vastzet in de buis wanneer deze stevig aangedraaid wordt. De stelschroef wordt standaard meegeleverd in de buiskoppeling.

De stelschroef kan aangedraaid worden met het juiste gereedschap. De stelbouten hebben een inbus aansluiting. Je kan dus een inbussleutel gebruiken hiervoor.

Zorg altijd voor de juiste maat inbus. Deze is verschillend per diameter. Een kleine afwijking in de maat kan ervoor zorgen dat schroeven kapot gedraaid worden.

Bouten en schroeven

Verschillende buiskoppelingen bevatten schroefgaten om de koppeling vast te monteren aan de vloer, muur, plafond of aan hout. Voorbeelden zijn de voetplaten en leuningdragers, deze worden vaak vast gemaakt aan een wand. 

Hiervoor hebben wij in ons assortiment bijpassende bouten en schroeven. De bouten en schroeven zijn beschikbaar in verschillende maten en in de kleuren zilver en zwart. Om de juiste maat te bepalen hebben wij in deze blog uitgelegd welke soort schroef of bout je nodig hebt.

steigerbuisbouten en schroeven

Aandachtspunten voor het maken van steigerbuis meubels 

Kast

Een steigerbuis kast wordt meestal in combinatie gemaakt met schappen. Schappen kan je op verschillende manieren monteren. Hiervoor kan je een bevestigingsring enkel of dubbel gebruiken. De ring schuif je om de buis en en zet je de plank vast op het plaatje van de koppeling (met bijvoorbeeld slotbouten). Een andere optie is om het schap te laten leunen op de flens van een doorlopende voetplaat of op een borgring. 

Kledingrek

Gebruik bij een kledingrek geen buisdiameter groter dan 33,7 mm, de meeste kledinghangers passen dan niet meer om de buis. Buisdiameter 26,9mm of 33,7mm worden hiervoor het vaakst gebruikt. Als het rek vol komt te hangen met kleding zorg dan voor genoeg ondersteuning punten, de maximale overspanning voor deze constructie is ca. 2 meter bij diameter 33,7 mm. 

 Kledingrek-steigerbuis-soofKledingkast-steigerbuis-len

Tafel

Een tafelblad kan je met voetplaten of bevestigingsringen monteren op het tafelframe. Bij een zwaar blad kan je het los op het onderstel leggen. Als het blad niet aan alle zijkanten wordt ondersteunt, is een stevig tafelblad essentieel. Het blad kan dan eventueel na een lange tijd licht doorbuigen. 

Trapleuning

De geschikte buisdiameters voor een trapleuning zijn 26,9mm en 33,7mm. Speciaal voor trapleuningen hebben we 2 soorten leuningdragers: gesloten en met open inleg. Gebruik standaard per leuning 2 dragers. Bij langere overspanningen, ca. langer dan 2,5 meter, gebruik je 3 leuningdragers. 

Trapleuning zwart steigerbuisTuintafel op maat

Op onze blog pagina vind je nog meer blog artikelen met aanvullende informatie over allerlei steigerbuis projecten en producten. Voor extra gemak hebben we ook doe-het-zelf bouwpakketten meubels, zoals kapstokken, tafels en kledingrekken. 

Vragen?

Je kan bij ons altijd terecht voor ontwerp advies, extra informatie over de producten of over het bestellen, je kan altijd bellen, mailen of chatten. Wij helpen je graag verder!

Bouwtips