Een steigerbuis kapstok maken
Kapstokken van steigerbuizen en buiskoppelingen worden veel gemaakt. De kapstok is misschien wel een van de meest gemaakte constructies van steigerbuis materiaal. De voordelen hiervan zijn dat de buizen van de kapstok op maat gezaagd kunnen worden en het heeft strak en stoer uiterlijk.
In deze blog vind je informatie over verschillende soorten kapstokken, de bouwpakketten en praktische bouwtips om een steigerbuis kapstok te maken.
Steigerbuis kapstok op maat maken
Kapstokken worden vaak in een hal of onder een trap geplaatst, daar heb je meestaal een beperkte ruimte. Doordat een kapstok op maat gemaakt kan worden past het perfect in elke ruimte. Wij zagen de buizen volledig voor je op maat.
Doe-het-zelf bouwpakketten
Door het ruime aanbod koppelingen is er veel mogelijk en kan je je eigen ontwerp steigerbuis kapstok maken. Voor extra gemak bieden we meubels als bouwpakket aan. Een steigerbuis kapstok maken kan heel eenvoudig met een bouwpakket. In het assortiment bouwpakketten hebben we verschillende modellen kapstokken.
De voordelen van een bouwpakket:
- Alle onderdelen zijn al voor je samengesteld
- Keuze uit meerdere afmetingen. Sommige modellen zijn geheel op maat te bestellen, zoals kapstok Milo
- Keuze uit staal of zwart steigerbuis en de hoeveelheid gewenste kapstokhaken
- Snel en eenvoudig in elkaar te zetten. Na het bestellen ontvang je direct via de mail een bouwtekening
Stoer en modern uiterlijk
Kapstokken worden gemaakt van stalen buizen, deze zijn zeer stevig en kunnen veel gewicht dragen. Je hebt de keuze uit gegalvaniseerd staal of zwart staal. De gegalvaniseerde buizen geven het ontwerp een robuust en stoer uiterlijk. De zwarte steigerbuizen geven de constructie een moderne en strakke look.
De buisdiameters kunnen invloed hebben op het uiterlijk van de constructie. De meeste kapstokken worden gemaakt van buisdiameter 26,9 mm of 33,7 mm. Voor welke diameter je gaat, is geheel afhankelijk van persoonlijke smaak. Mocht je meer van minimalistisch houden, dan is 26,9 mm aan te raden.
Verschillende soorten steigerbuis kapstokken
Hieronder lichten we drie soorten kapstokken toe, deze ontwerpen worden het meest gemaakt. Daarbij laten we foto’s zien ter inspiratie en bouwpakket kapstokken.
Ruime kapstok voor het hele gezin
Steigerbuis is sterk materiaal en kan daardoor veel gewicht dragen. Een grote kapstok waar het hele gezin zijn jas aan kwijt kan is dan geen probleem. Een kapstok wordt vaak zowel aan de muur als aan de vloer vastgemaakt. Dit kan door middel van voetplaten. Als er geen mogelijkheid is om in de vloer te boren, dan kan de kapstok ook hangend worden gemaakt. Boven en onder aan de muur monteer je de kapstok met voetplaten. De voetplaten geven extra stevigheid aan de constructie.
Op de eerste foto hieronder zie je bouwpakket kapstok Milo, dit model is verkrijgbaar in een hangende en staande variant. Milo bevat 2 buizen (stangen) met haken, de onderste buis wordt vaak al kinderkapstok gebruikt. De onderste buis kan op gewenste hoogte vast gezet worden. Bij dit bouwpakket is het mogelijk om het geheel op maat te bestellen. De tweede foto is een eigen ontwerp van een klant.
Compacte steigerbuis kapstok maken
Er zijn ook veel modellen die niet zo veel ruimte in beslag nemen maar waar nog steeds veel jassen aan opgehangen kunnen worden. Je kan er bijvoorbeeld een extra stang aan toevoegen. Bij compacte kapstokken zie je vaak bovenop een extra schap voor opbergruimte of voor decoratie.
Voor het ophangen van de kapstokken bieden wij bouten aan. Er zijn zwarte bouten speciaal voor de zwarte koppelstukken, die geven het een strak geheel.
Hieronder zie je voorbeelden van een compacte kapstok. Eerst zie je bouwpakket kapstok Bo en daarna kapstok Vito.
Vrijstaande kapstok met schoenenrek
Gaat je voorkeur uit naar helemaal niet boren in de muur of vloer? Dan is er ook een vrijstaande kapstok als optie. De meeste vrijstaande kapstokken zijn inclusief schoenenrek of schappen voor extra opbergruimte. Bovenop de kapstok kan je nog een schapje plaatsen. Schappen monteren doe je eenvoudig met bevestigingsringen.
Hier zie je kapstok Suus met opbergschappen beneden en een schapje boven en zie je kapstok Daan met een schoenenrek en drie kapstok stangen voor extra veel jassen.
Monteer- en ontwerp tips voor het maken van een steigerbuis kapstok
Een steigerbuis kapstok maken kan al met een aantal buizen en koppelingen. We hebben een aantal praktische tips voor je op een rijtje gezet:
- Als je 1 buis als kapstok wil monteren tussen 2 muren, gebruik dan ronde voetplaten of voetplaat met inleg
- Bij gebruik van voetplaten houd rekening met de dikte van de flens. Haal ca. 1 cm per voetplaat van de steigerbuis lengte af
- Met een bevestigingsring enkel of dubbel maak je eenvoudig schappen. Je schuift de ring over de buis en schroeft de plank vast op het plaatje
- Voor een vrijstaande kapstok kan je vloer beschadigingen voorkomen door kunststof afdekdoppen te plaatsen onder de poten. Werk je met voetplaten, gebruik dan een stukje vilt.
- Wij bieden ook bijpassende schroeven en bouten aan voor de buiskoppelingen, zie hier de gehele collectie. Bekijk ook de collectie gereedschap voor de juiste maat inbussleutel of inbusdop voor de stelschroeven van de koppelstukken.
- Schappen kan je eventueel van steigerhout maken, dit bieden wij aan op de website. De planken zijn er in 2 varianten, oud en nieuw steigerhout. Er zijn verschillende afmetingen van de planken beschikbaar.
- De beste diameter keuze is 26,9 of 33,7 mm. Deze bieden voldoende stevigheid en hieromheen passen nog kledinghangers indien gewenst.
- Gebruik stalen buizen, deze zijn sterker dan aluminium en zijn niet krasgevoelig.
- Beperk de overspanning tot ongeveer 1,5 a 2 meter. Afhankelijk van de belasting en gekozen diameter.
Nog meer inspiratie
Opzoek naar meer inspiratie en ideeën? Neem dan een kijkje op de inspiratiepagina voor steigerbuis kapstokken.
Vragen?
Je kan bij ons altijd terecht voor ontwerp advies, extra informatie over de producten of over het bestellen, je kan altijd bellen, mailen of chatten. Wij helpen je graag verder!