Kast van steigerbuis

Zo maak je een kast van steigerbuizen

Een steigerbuis kast is een populaire constructie om zelf te maken van  steigerbuizen en buiskoppelingen. Steigerbuis kasten worden in verschillende vormen en maten gemaakt, voor zowel praktisch als decoratief. 

In deze blog laten we verschillende kasten zien ter inspiratie en geven we ook tips voor het maken van een kast. Het voordeel van een kast van steigerbuis is dat deze sterk zijn en een groot gewicht kunnen dragen, bijvoorbeeld ideaal als stellingkast of boekenkast. De constructies kunnen ook helemaal op maat gemaakt worden, wij zagen de buizen voor je op maat.

Top 4 kasten van steigerbuizen

TV-meubel 

Bij een TV-meubel heb je verschillende opties. Je kan kiezen voor een lage kast waar de tv op staat of voor een wandkast waar de TV in staat. Bij een wandkast heb je extra ruimte om spullen op te bergen of om te decoreren. 

Steigerbuis-tv-meubel-kastTv-meubel-kast-steigerbuizen

Wandkast - woonkamer/decoratief

Een wandkast of wandrek kan in veel verschillende ruimtes geplaatst worden, zoals in de woonkamer, slaapkamer of kantoor. Wandkasten worden vaak gebruikt om spullen op te bergen, als boekenkast en/of als decoratie in huis. Een wandkast kan je eventueel aan de grond, plafond of muur vastmaken voor extra stevigheid. 

Kast-zwart-staal-steigerbuis Kast-zwart-staal-steigerbuis

Aan de slag met een bouwpakket

Hierboven zie je kast Mees (links) en kast Melle (rechts). Deze kasten bieden we aan als complete doe-het-zelf bouwpakketten. Alle onderdelen zijn al voor je samengesteld. De breedte van de kast je zelf helemaal bepalen en wij zagen de buizen voor je op maat. Door de stevige constructie zijn de kasten ook geschikt als opbergkast, stellingkast of kledingkast.

Stellingkast

Een stellingkast van steigerbuizen is een praktische en stevige constructie die redelijk wat gewicht kan dragen. Dit soort kasten zijn ideaal voor winkels en magazijnen om de voorraad in op te slaan, maar ook voor thuis in de garage of schuur. De stellingkasten kunnen ook helemaal op maat gemaakt worden zodat de ruimte optimaal wordt benut. Bij een stellingkast wordt het aangeraden om het vast te monteren aan de muur, grond en/of plafond. 

 Stellingkast-steigerbuis-winkel  Stellingkast-steigerbuis-winkel 

Kledingkast en kledingrek

Kledingrekken en kasten worden veel gemaakt door onze klanten, in veel verschillende soorten vormen en maten. Aantal voorbeelden daarvan zijn: een verrijdbaar kledingrek, kledingrekken voor in winkels of een kledingrek tegen een wand aan. Bij een kledingrek kunnen er gemakkelijk schappen aan toegevoegd worden. Zwart steigerbuis zien we steeds vaker terug komen bij kledingkasten. 

Kast-kinderkamer-steigerbuis  Kledingrek-steigerbuis

Tips voor het maken van een kast van steigerbuis

Voetplaat: Veel kasten en wandrekken worden gemonteerd aan de muur, plafond en/of grond. Daarvoor wordt een voetplaat gebruikt. De buislengte bereken je door ca. 1 cm per voetplaat van de gewenste lengte af te halen, dit ivm de flensdikte van de voetplaat.


Bevestigingsring: Om een plank te bevestigen aan een buis wordt vaak een bevestigingsring enkel of dubbel gebruikt. De ring schuif je om de buis heen en op het plaatje schroef je de plank vast. 


Steigerbuis door de plank laten lopen: Als je de buis door de plank wilt laten lopen, moet de plank ergens op kunnen leunen. Daar is de voetplaat doorlopend geschikt voor. Je zet de koppeling vast op de buis en de plank schroef je dan vast op de flens van de voetplaat.


Buisdiameter: Een geschikte buisdiameter is geheel afhankelijk van het ontwerp, de constructie en hoe stevig de kast moet zijn. Voor een decoratieve kast met een minimalistische en strakke uitstraling is buisdiameter 26,9mm geschikt. Als de kast een wat robuustere uitstraling mag hebben en ook wat gewicht moet dragen dan is buisdiameter 33,7 mm of 42,4 mm een optie.

Buislengte berekenen: Twijfel je over de buislengte? In deze handleiding hebben we aan de hand van praktische tips uitgelegd hoe je het beste de juiste buislengte kan berekenen. 

Wist je dat? Wij verkopen ook schroeven en bouten om jouw steigerbuis project helemaal compleet te maken. De producten zijn beschikbaar in verschillende maten en in de kleuren zilver en zwart. Voor het vastdraaien van stelschroeven en vastzetten van bouten bieden wij het juiste gereedschap aan, zie hier de collectie. 

Nog meer inspiratie

Opzoek naar meer inspiratie en ideeën? Neem dan een kijkje op de inspiratiepagina voor steigerbuis kasten

Vragen?

Je kan bij ons altijd terecht voor ontwerp advies, extra informatie over de producten of over het bestellen, je kan altijd bellen, mailen of chatten. Wij helpen je graag verder!
BouwtipsInspiratie