DIY tafelklem van steigerbuis

Tafelklem maken van steigerbuis

Een tafelklem als decoratie op je tuintafel of eettafel zie je steeds vaker. Met steigerbuizen en buiskoppelingen kan je het ook zelf snel en eenvoudig maken. Met een aantal producten heb je je eigen tafelklem, een ander voordeel is dat het op maat gemaakt kan worden. Wij zagen de buizen voor je op maat. 

Bij de tuinset Ravi hebben we de tafelklem al toegepast, zou kan je je tuintafel versieren en decoreren. De tafelklem kan zowel voor binnen als buiten, de gegalvaniseerde steigerbuizen zijn geschikt voor buitengebruik. De zwarte stalen buizen kunnen alleen voor binnen gebruikt worden.  

In deze blog vindt je een stappenplan, boodschappenlijstje en tips voor het maken van deze constructie. 

DIY tafelklem steigerbuis

Stappenplan

 • Kies het materiaal: de gegalvaniseerde en de zwarte stalen buizen zijn beide geschikt voor binnen- en buitengebruik.
 • Kies de diameter: voor deze constructie zijn de volgende diameters het meest geschikt:
    21.3 mm (bij kleine tafels, tot 100 cm lang),
    26.9 mm (bij tafels tot 200 cm lang) en
    33.7 mm (voor grotere tafels tot 300 cm lang).
  In ons voorbeeld is 26,9 mm gebruikt.
 • Afmetingen: de afmetingen kan je geheel naar eigen wens bepalen, zowel de hoogte als de breedte. Wij adviseren om de breedte gelijk te houden aan de breedte van het tafelblad. Voor de hoogte hebben wij gekozen voor ongeveer 90 cm.
 • Monteren: Het monteren van de tafelklem is vrij eenvoudig, voor de koppelingen en buizen heb je alleen een inbussleutel nodig. Bepaal als eerst waar de voetplaten komen op de tafel, zet vervolgens de twee staanders vast in de koppeling. Hierna kan je de t-stukken en de horizontale buis monteren. Plaats eerst de afdek doppen in de buis, dit kan je het beste doen met een rubberen hamer om beschadigingen te voorkomen. 

Boodschappenlijst

De afmetingen van de klem die je ziet op het voorbeeld zijn 160 cm x ca. 90 cm. Voor de breedte kan je het beste de breedte van het tafelblad aanhouden. 

Steigerbuizen

Buiskoppelingen

Schroeven en bouten

 • 8 Schroeven: om de voetplaten te monteren aan het tafelblad.

Wij verkopen verschillende maten schroeven en bouten in de kleuren zwart en zilver. Zie hier een overzicht van de geadviseerde schroefmaterialen bij de koppelingen. 

Gereedschap

 • Inbussleutel of ratel: om de buiskoppelingen vast te draaien aan de buizen
 • Boormachine: om de schroeven voor het bevestigen aan het tafelblad
 • (Rubberen) hamer: om de afdekdoppen in de buis te monteren
  DIY tafelklem steigerbuis  DIY tafelklem steigerbuis

  Vragen? 

  Mocht je nog vragen hebben over het bestellen van de producten of over het monteren, je kan altijd bellen, mailen of chatten. Wij helpen je graag verder!

  Doe-het-zelf