DIY plafond kapstok van steigerbuis
Kapstokken zijn vaak niet alleen praktisch maar ook mooi. Industriële kapstokken zijn erg populair en in veel soorten en maten verkrijgbaar. Een kapstok wordt ook vaak zelf gemaakt, dit kan met verschillende materialen. In deze blog leggen we uit hoe je zelf eenvoudig een steigerbuis kapstok kan maken.
Het zelf maken van een steigerbuizen kapstok heeft meerdere voordelen:
- Het kan op maat worden gemaakt. Zo benut je optimaal de ruimte en past het altijd in jouw hal of gang.
- Steigerbuis materiaal is erg stevig, er kunnen genoeg jassen aan opgehangen worden.
- Ontwerp je eigen kapstok. Er zijn veel soorten steigerbuis koppelingen verkrijgbaar, daarom is er veel mogelijk en kan je je kapstok geheel naar wens maken.
Ontwerp kapstok
De kapstok die we in deze DIY laten zien is een eenvoudig ontwerp die met een aantal onderdelen te maken is. De steigerbuizen kapstok is met twee bevestigingspunten aan de muur en met een bevestigingspunt aan het plafond gemonteerd.
De kapstok in de voorbeelden zijn gemaakt van zwarte steigerbuizen in buisdiameter 26,9 mm. De linkjes van de producten zullen ook naar deze diameter en materiaal buis verwijzen. Het is natuurlijk ook mogelijk om deze producten in het gegalvaniseerd staal 26,9 mm te bestellen. Zie hieronder het boodschappenlijstje en het stappenplan.
Boodschappenlijst
Buiskoppelingen:
3 x Voetplaat rond zwart 26,9 mm
1 x Kniestuk 3-weg 90º zwart 26,9 mm
? x Kapstokhaak zwart 26,9 mm
(aantal naar eigen keuze. Advies 1 haak per ca 8 cm)
Buizen:
1 x Steigerbuis - breedte
1 x Steigerbuis - diepte
1 x Steigerbuis - hoogte
De afmetingen van de buizen kan naar eigen wens bepaald worden. De gewenste buislengtes geef je aan bij het product.
Gereedschap:
1 x Inbussleutel
1 x Boormachine
2 x Bouten M8x60 Zwart (set van 10)
Stappenplan:
- Sorteer alle buizen en koppelingen bij soort en lengte. Draai de stelschroeven een beetje los.
- Zet de kapstok volledig in elkaar door de buizen in de koppelingen te steken en de schroeven licht aan te draaien, vergeet niet de haken om de buis te schuiven. Deze kan je later vast draaien.
- Tip: draai alle stelschroeven pas goed vast als alles in elkaar staat. Als je een stelschroef vastdraait zet de schroef zich vast in buis en komt er een kleine beschadiging.
- Als alles in elkaar zit kan je de kapstok gaan stellen:
- Buizen kunnen gesteld worden door de speling in de koppelingen. De buis kan altijd iets uit de koppeling geschoven worden.
- Gebruik voor het stellen een rolmaat en een waterpas om de precieze afstand tussen de buizen en de koppeling te meten en om de buizen recht te zetten.
- Nu kan de kapstok gemonteerd worden aan de muur en plafond. De voetplaten hebben vier montagegaten, teken de vier gaten af op gewenste plekken.
- Boor de gaten met een boormachine en plaats de pluggen hierin. Steek vervolgens de bouten in de voetplaten en draai deze vast in de pluggen.
- Nu kan je de kapstok opnieuw afstellen en kan je de stelschroeven van de koppelingen stevig vast draaien.
Lees ook: verschillende soorten kapstokken van steigerbuis
Handig bouwpakket
Wist je dat wij ook complete doe-het-zelf bouwpakketten voor kapstokken verkopen? We bieden verschillenden modellen kapstokken aan voor extra gemak. Alle onderdelen zijn al voor je samengesteld. Bij de modellen heb je een aantal keuze mogelijkheden, zoals de afmetingen en het soort materiaal steigerbuis. Met deze opties kan je je constructie personaliseren.
Nog meer inspiratie
Opzoek naar meer inspiratie en ideeën? Neem dan een kijkje op de inspiratiepagina voor steigerbuis kapstokken.
Vragen?
Mocht je nog vragen hebben over het bestellen van de producten of over het monteren, je kan altijd bellen, mailen of chatten. Wij helpen je graag verder!