Doe-het-zelf: een wandplank van steigerbuis

Maak een industriële wandplank van steigerbuis

Een wandplank vind je bijna in elke ruimte: in de woonkamer, keuken of op kantoor. Een schap waar je veel spullen op kwijt kan is altijd handig, maar ook leuk om te decoreren.
Er zijn verschillende manieren om een wandplank zelf te maken, je hebt verschillende ontwerpen en materialen om uit te kiezen. In deze doe-het-zelf blog laten we zien hoe je een stevige wandplank maakt van steigerbuis.

Waarom een wandplank maken van steigerbuis?

 • Bepaal zelf hoe groot het schap en de plankdragers worden. Wij zagen de buizen voor je op maat.
 • Steigerbuismateriaal is erg sterk en is ideaal voor een boekenplank.
 • Steigerbuis geeft het wandrek een stoer en industrieel uiterlijk.

In deze blog leggen we uit hoe je een bepaald ontwerp maakt aan de hand van een stappenplan en boodschappenlijstje. 

Ontwerp industriële wandrek
Het ontwerp van de wandplank is eenvoudig te maken, met een paar buiskoppelingen en steigerbuizen ben je er al. In het voorbeeld is er gebruik gemaakt van zwarte stalen buizen in buisdiameter 26,9mm. Je kan het ontwerp natuurlijk ook met gegalvaniseerde buizen maken.

Er worden twee soorten koppelingen gebruikt: voetplaat rond en kniestuk 2-weg 90º. Met deze buiskoppelingen maak je twee plankdragers, hier komt de plank op te liggen. De voetplaten worden gebruikt voor het monteren aan de muur en aan de plank zelf. Met het kniestuk maak je de bocht van de plankdrager.

Boodschappenlijstje

Buiskoppelingen:
4 x Voetplaat rond doorlopend of voetplaat vierkant zwart 26,9mm
2 x Kniestuk 2-weg 90º zwart 26,9 mm

Buizen:

4 x Steigerbuis zwart 26,9 mm | 8 cm lang (of afmeting naar eigen keuze)

Hout:

1 x Steigerhout nieuw of oud (afmeting naar eigen keuze)

Tip: De afmetingen van de buizen kan naar eigen wens bepaald worden. De gewenste buislengtes geef je aan bij het product.

Het is ook mogelijk om de verticale buizen een andere lengte te geven dan de horizontale buizen. Wij hebben ervoor gekozen om beide buizen dezelfde lengte te geven.

Gereedschap:
Boormachine
1 x Inbussleutel
1 x Bouten M6 x 50 zwart (set 10)
1 x Schroeven 4 x 30 (set 20)

Wandschap-steigerbuis Wandschap-steigerbuis
Stappenplan

 • Pak de buizen en koppelingen uit. Draai de stelschroeven van de buiskoppelingen een beetje los.
 • Zet de twee plankdragers in elkaar en draai de stelschroeven licht aan.
  • Tip: draai alle stelschroeven pas goed vast als alles in elkaar zit. Als je een stelschroef vastdraait zet de schroef zich vast in de buis en komt er een kleine beschadiging.
 • Als alles in elkaar zit kan je de plankdragers gaan stellen:
  • Buizen kunnen gesteld worden door de speling in de koppelingen. De buis kan altijd een beetje uit de koppeling geschoven worden.
  • Gebruik voor het stellen een rolmaat en een waterpas om de precieze afstand tussen de buis en de koppelingen te meten. Zo zorg je ervoor dat beide dragers dezelfde lengte hebben.
 • Nu kunnen de plankdragers aan de plank gemonteerd worden. De voetplaten hebben vier montagegaten, teken de vier gaten af op gewenste plekken. Schroef de dragers vast aan de plank met de 4 x 30 schroeven.
 • De wandplank is af en het kan nu aan de muur gemonteerd worden. Teken hier ook eerst de vier montagegaten van de voetplaten af op de gewenste plekken op de muur. Boor de gaten met een boormachine en plaats de pluggen hierin. Steek vervolgens de bouten met de ringen in de voetplaten en draai deze vast in de muur.
 • De wandplank kan eventueel nog gesteld worden en dan kan je de stelschroeven stevig vastdraaien.

Variatietip
Wil je de wandplank in een hoek plaatsen? Geen probleem! De plankdragers hoeven niet aan dezelfde muur vast gemaakt te worden. Plaats de plank in de hoek en monteer aan beide zijden een plankdrager.

Wandschap-steigerbuis-hoek Wandschap-hoek-steigerbuizen

 

Vragen?

Mocht je nog vragen hebben over het bestellen van de producten of over het monteren, je kan altijd bellen, mailen of chatten. Wij helpen je graag verder!

BouwtipsDoe-het-zelf