Doe-het-zelf: steigerbuis gordijnroede

DIY Steigerbuis gordijnroede

Zelf een gordijnroede maken van steigerbuizen en buiskoppelingen? In een paar stappen heb je een steigerbuis gordijnroede op maat. Met een aantal steigerbuis koppelingen heb je snel en eenvoudig een stevige constructie om je gordijnen aan op te hangen. 

Het voordeel van een steigerbuis als gordijnroede is dat het maar uit een aantal producten bestaat, waardoor het ook erg betaalbaar is. Daarnaast kan de railing helemaal op maat gemaakt worden. Wij zagen de buizen voor je op maat, gratis vanaf 100 cm.  

In deze DIY laten we 3 verschillende manieren zien hoe je een gordijnroede kan maken, inclusief een materialenlijst en montage tips. 

Materiaalkeuze voor een gordijnroede

Als eerste stap wordt het juiste materiaal steigerbuis en buisdiameter gekozen. Voor een gordijnroede raden we aan om voor de stevige stalen buizen te gaan, gegalvaniseerd staal of zwart staal

Belangrijk om te weten is dat zwart steigerbuis licht krasgevoelig is en na verloop van tijd dus wel wat krasjes zal hebben op de buizen. 

Geschikte buisdiameter
Buisdiameter 26,9 mm en 33,7 mm zijn de geschikte buisdiameters voor een gordijnrails. De ringen van de gordijnen bepalen uiteindelijk welke buisdiameter je nodig hebt. Voor roedes die een lange overspanning maken raden wij, voor extra stevigheid, buisdiameter 33,7 mm aan.

Gordijnroede monteren 

Er zijn verschillende opties om een gordijnroede te maken en te monteren, denk daarbij aan verschillende koppelingen. Hieronder leggen we de drie meest gebruikte manieren uit. 

1. Gordijnroede tussen 2 muren

Wat heb je nodig?

1 x Steigerbuis (buislengte, diameter en materiaal naar keuze)
2 x Voetplaat rond of 1 x Voetplaat met inleg (set) 
1 x Inbussleutel voor montage

Voetplaat gordijn Voetplaat met inleg

De voetplaat met inleg is speciaal voor roedes ontworpen. De buis leg je er makkelijk in en dan draai je de stelschroef aan om de buis vast te zetten in de koppeling. Deze koppeling wordt verkocht als set van 2 voetplaten.

2. Gordijnroede met leuningdragers

Wat heb je nodig?

1 x Steigerbuis (buislengte, diameter en materiaal naar keuze)
2 x Leuningdrager, keuze uit:

  • Leuningdrager (voor aan het plafond of muur)
  • Leuningdrager met inleg (voor aan de muur)

2 x Afdekdop (metaal of kunststof)
1 x 
Inbussleutel voor montage

Gordijnroede steigerpijp leuningdrager Gordijroede leuningdrager met inleg

Voor de optie om het tegen de muur te monteren kan de leuningdrager met inleg gebruikt worden, deze koppeling zie je veel bij trapleuningen en gordijnroedes. De buis leg je er makkelijk in en dan draai je de stelschroef in de koppeling vast. Voor montage aan het plafond gebruik je de dichte leuningdragers.


De gordijnroede zit vrijwel strak tegen de muur of plafond aan, er is een kleine ruimte tussen de buis en muur/plafond. Voor de leuningdrager met inleg zit er ca. 5 cm tussen buis en muur. De dichte leuningdrager heeft ca. 4 cm ruimte tussen buis en muur/plafond.

3. Gordijnroede met tussenruimte gemonteerd aan plafond of muur

Bij deze constructie zijn er meerdere steigerbuizen en koppelstukken nodig. Een steigerbuis voor de gehele lengte en een paar korte buizen die naar het plafond of de muur gaan. 

Wat heb je nodig?

1 x Steigerbuis lang (buislengte, diameter en materiaal naar keuze)
2 x Steigerbuis kort (buislengte, diameter en materiaal naar keuze)
2 x Voetplaat rond
2 x T-stuk kort 
2 x Afdekdop (kunststof of metaal)
1 x Inbussleutel voor montage

Roede steigerbuis steigerbuis roede

Extra bouwtips voor gordijnroedes

Overspanning en ondersteuning punten 

Bij buisdiameter 26,9 mm adviseren we om een overspanning niet langer te maken dan 2 meter en bij 33,7 mm niet langer dan 2,5 meter.

Is de overspanning toch langer dan de twee genoemde afmetingen of heb je zware gordijnen, dan kan je een ondersteuningspunt toevoegen. Dit kan met een voetplaat, een t-stuk kort en een kort stukje steigerpijp of met bijvoorbeeld een extra leuningdrager.

Gordijnen aan roede ophangen

Heb je gordijnen met ringen erin, dan kan je deze over de steigerbuis roede schuiven. Houdt er dan wel rekening mee dat de ring groter moet zijn dan de buisdiameter. Wanneer de ringen te strak zitten zal het gordijn niet goed over de roede glijden.

Gordijnen zonder ringen aan gordijnroede ophangen? Dat kan met gordijnklemmen. Zo heeft de Ikea (zwarte) bijpassende klemmen waarmee je de meeste gordijnen aan een steigerbuis gordijnroede kunt ophangen. Bij deze 38 mm ringen kan je het beste werken met steigerbuis 33,7 mm.

Bouten en schroeven 

Stevige en juiste montage is erg belangrijk. Met het juiste schroefmateriaal monteer je de koppelingen aan de wand of het plafond. Zie hier een overzicht van welke maat schroef of bout je nodig hebt. De schroeven en bouten zijn ook in het zwart verkrijgbaar voor een zwarte gordijnroede. 

Vragen?

Mocht je nog vragen hebben over het bestellen van de producten of over het monteren, je kan ons altijd bellen, mailen of chatten. Wij helpen je graag verder!

Doe-het-zelfInspiratie