Maak een steigerbuis kledingrek in 5 stappen

Maak in een paar eenvoudige stappen een steigerbuis kledingrek

Een kledingrek heeft vaak een opvallende plek, het rek moet dan zowel praktisch als decoratief zijn. Kledingrekken zijn er in veel verschillende soorten en maten beschikbaar. Er zijn veel materialen en mogelijkheden om zelf een industrieel kledingrek te maken, steigerbuis en buiskoppeling materiaal is er daar een van. Voordelen van een steigerbuis kledingrek zijn dat het sterk is en het geheel op maat gemaakt kan worden.

In deze DIY laten we zien hoe je een industrieel kledingrek zelf kan maken. Aan de hand van een boodschappenlijstje en een stappenplan maak je eenvoudig je eigen steigerbuizen kledingrek. Onderaan in de blog vind je ook een handige bouwhulp en bouwpakket!

Wat heb je nodig? 

De afmetingen van het kledingrek zijn ongeveer:
156 cm x 90 cm x 36 cm (h x b x d)

Buiskoppelingen:

6 x kniestuk 90º zwart 26,9 mm
2 x T-stuk lang zwart 26,9 mm
2 x Kapstokhaak zwart 26,9 mm 
1 x Afdekdopjes voor stelschroeven (optioneel) 

Steigerbuis:

Bij dit kledingrek wordt er gebruik gemaakt van steigerbuis zwart staal 26,9mm.

3 x Steigerbuis zwart - 84 cm (breedte)
2 x Steigerbuis zwart - 150 cm (hoogte) 
2 x Steigerbuis zwart - 30 cm  (diepte)

Gereedschap:

Tip! De maten kan je eventueel aanpassen naar wens. Je haalt 6 cm van de gewenste maat af, om op de buislengte te komen. Bijvoorbeeld: als de gewenste breedte 100 cm is, dan bestel je de buis op 94 cm. Door het plaatsen van de kniestukken wordt het rek breder. 

steigerbuis-kledingrek kledingrek-steigerbuizen-zwart

Aan de slag!

Stappenplan:

1. Sorteer alle buizen en buiskoppelingen bij soort en lengte.

2. Tip: draai alle stelschroeven pas goed vast zodra alles in elkaar staat. Als je een stelschroef vastdraait zet de schroef zich vast in buis en komt er een kleine beschadiging. 

3. Begin als eerste met het in elkaar zetten van het onderste deel, inclusief de 2 T-stukken. 

4. Monteer nu het bovenste deel. Vergeet niet de haken er alvast om heen te schuiven voordat de buis aan beide kanten vast zit. 

5. Nu alles in elkaar zit is het tijd om het rek te gaan stellen:
  • Buizen kunnen gesteld worden door de speling in de koppelingen. De buis kan altijd iets uit de koppeling geschoven worden. 
  • Gebruik voor het stellen een rolmaat om de precieze afstand tussen de buizen te meten. Een waterpas kan je gebruiken om de horizontale buizen recht te zetten. 

Tip! Download hier een handige bouwhulp met een bouwtekening en een makkelijk overzicht van alle benodigdheden. 

rek-steigerbuizen-kleding bouwpakket-jill-kledinrek

Handig bouwpakket

Voor extra gemak hebben we van de DIY een compleet doe-het-zelf bouwpakket samengesteld. Alle producten zijn al voor je samengesteld en je kan zelf de gewenste breedte en materiaal steigerbuis kiezen! 

Ga naar bouwpakket kledingrek Jill.

Interieur blogger Kimberley is er al mee aan de slag geweest en heeft haar ervaringen gedeeld in haar blog. De blog lees je hier.

Nog meer inspiratie
Opzoek naar meer inspiratie en ideeën? Neem dan een kijkje op de inspiratiepagina voor steigerbuis kledingrekken

Vragen? 

Mocht je het ontwerp willen aanpassen, dan is dat geen enkel probleem. Met de steigerbuizen en koppelingen is vrijwel veel mogelijk. Je kan altijd contact met ons opnemen voor vragen, wij helpen je graag verder!

Je kan ons bellen, mailen of chatten.

Doe-het-zelf