Populaire buiskoppeling: de voetplaat

Hoe pas je de voetplaat toe?

De voetplaat is een van de meest gebruikte buiskoppelingen. De voetplaat is breed inzetbaar en makkelijk in gebruik. Zoals de naam doet vermoeden, wordt de koppeling veel gebruikt als poot of wordt het gemonteerd op de grond als voet. Maar het voordeel van de voetplaat is dat de koppeling bijvoorbeeld ook vast geschroefd kan worden aan de muur of op hout. In deze blog laten we de verschillende soorten voetplaten zien en hoe je ze kan toepassen. 

Soorten voetplaten

Ronde voetplaat 
De ronde voetplaat wordt ook wel gezien als de standaard. Deze sterke voetplaat kan door de ruime flens gebruikt worden als montagepunt aan een vloer, wand of plafond. Dit product kan dienen als voet van een meubel of stellingkast. 

Voor tafelbladen is deze buiskoppeling ook zeer geschikt, met de vier schroefgaten schroef je het blad erop vast. Ook worden hiermee veel kapstokken en wandrekken aan de muur en/of vloer gemonteerd. Naast de ronde variant hebben we ook een vierkante voetplaat. De voetplaat heeft i.p.v. een ronde flens een vierkante, deze voetplaat vindt je hier. 

De ronde en vierkante voetplaat zijn beschikbaar in alle diameters. Deze zijn in zwart en in staal verkrijgbaar.

Kapstok van steigerbuis Trapleuning steigerbuis

Ovale voetplaat
De ovale voetplaat is extra sterk, dat komt mede door de dubbele stelschroeven. De voetplaat is hoger en de steigerbuis zit vast met twee stelschroeven in de koppeling. Deze extra stelschroef verhoogt de slipweerstand van de buis ten opzichte van de voetplaat rond. 

De ovale voetplaat wordt vaak gebruikt bij grote constructies, zoals bij overkappingen en (veiligheids) railingen. 

Voetplaat ovaal is in het staal en in zwart beschikbaar vanaf diameter 26,9 mm.

Balustrade railing steigerbuis

Voetplaat met inleg
De voetplaat met inleg is in zwart en zilver staal beschikbaar in de diameters 26,9 mm en 33,7 mm. Dit product wordt verkocht als set. De voetplaten zijn aan de bovenkant open, waardoor je er gemakkelijk een buis in kan leggen. Met de stelschroef kan de buis vast gezet worden zodat deze niet meer beweegt.

Deze set voetplaten worden toegepast bij een kapstok, kledingrek of gordijnroede die gemonteerd zit tussen 2 muren.

Voetplaat doorlopend
Deze doorlopende voetplaat is verkrijgbaar in het staal en zwart en beschikbaar in de buisdiameter 21,3 mm, 26,9 mm en 33,7 mm. In tegenstelling tot de andere voetplaten is de flens open en kan er een steigerbuis doorheen lopen.

Handig bij het maken van schappen in een kast waar je de buis door het hout wilt laten gaan. De voetplaat zet je vast op de buis en op de flens schroef je de plank vast.  

Voetplaat-inleg-buiskoppelingVoetplaat doorlopen buiskoppeling

Bekijk hier de volledige collectie met voetplaten. 

Als je gebruik maakt van voetplaten, is het belangrijk om hier rekening mee te houden met het berekenen van de buislengtes. Als je een buis monteert tussen twee voetplaten is het van belang dat je de flens dikte van de buislengte afhaalt. In een andere blog hebben we een handleiding geschreven over het berekenen van de juiste buis lengtes. 

Wist je dat?  Wij verkopen ook schroeven en bouten om jouw steigerbuis project helemaal compleet te maken. De producten zijn beschikbaar in verschillende maten en in de kleuren zilver en zwart. Hier lees je welke en soort schroef/bout je nodig hebt. 

Vragen?

Je kan bij ons altijd terecht voor ontwerp advies, extra informatie over de producten of over het bestellen, je kan altijd bellen, mailen of chatten. Wij helpen je graag verder!

 

BouwtipsProductinformatie