Zelf tafel maken van steigerbuis

Een tafel van steigerbuis

Een tafel is een van de meest gemaakte constructies van steigerbuizen. De voordelen van een tafel van steigerbuis zijn dat het stevig is en makkelijk in elkaar te zetten. En met het grote assortiment buiskoppelingen zijn de mogelijkheden eindeloos voor een uniek ontwerp. Een steigerbuizen tafel is ook geschikt voor buiten als tuintafel. Daarnaast kan je de tafel ook op maat maken, wij zagen de buizen voor je op maat. Ook bieden wij complete bouwpakketten op maat aan in verschillende modellen. Lees in deze blog alles over de bouwpakketten en tips voor het zelf maken van een tafel. 

Maak zelf een tafel van steigerbuis

Een tafel kan je maken van gegalvaniseerde, zwarte of vierkante buizen. De buizen geven een stoere en industriële uitstraling aan het meubel. De zwarte buizen zijn momenteel erg populair, die geven de constructie een moderne en minimalistische look. 


Handige tips 

Buisdiameter: De meeste tafels worden gemaakt van buisdiameter 42,4mm. 33,7 mm buisdiameter is ook mogelijk, afhankelijk van de stevigheid van het ontwerp. 

Tafelblad: Een tafelblad kan je naar eigen keuze plaatsen. Wordt het blad niet ondersteunt door buizen, zorg dan voor een stevig blad. Zo voorkom je dat het blad gaat doorbuigen bij een lange overspanning.

Bevestigen tafelblad: Er zijn twee buiskoppelingen die gebruikt kunnen worden voor het monteren van een tafelblad: de bevestigingsring en de voetplaat. De bevestigingsring schuif je over een buis heen en dan schroef je het blad vast op het plaatje. De voetplaat wordt op de tafelpoten geplaatst en dan schroef je het blad vast op de flens van de voetplaat. Voor schroeven en bouten kan je ook bij ons terecht. 

Wielen: Tafels worden ook vaak verrijdbaar gemaakt. Wij bieden drie formaten zwenkwielen aan, 50mm, 75mm en 100mm. De wielen zet je vast in de buis door middel van een expander, die zit boven op het wiel. Door het aandraaien van de expander, klemt de expander zich vast in de buis. De wielen zijn naast de standaard zilveren uitvoering ook beschikbaar in het zwart. 

Tafel steigerbuis zwenkwiel Steigerbuis tafel kniestuk

Tuintafel: Wil je een tafel voor buiten maken? Alle steigerbuizen zijn geschikt voor buitengebruik. De coating van de zwarte buizen is beschermd tegen langdurige blootstelling aan UV.

Afmetingen: Een (eet)tafel en een bureau hebben een gemiddelde hoogte van 75 cm. Voor een salontafel is de gemiddelde hoogte tussen de 35 cm en 55 cm, afhankelijk van de hoogte van de bank. Voor de lengte en breedte van een steigerbuis tafel is de maximale afmeting 300 cm. Let goed op bij grote tafels dat je een stevig blad hebt, om doorbuigen van het tafelblad te voorkomen. Wil je nog een grotere tafel, zorg dan voor genoeg ondersteuning door bijvoorbeeld extra poten te plaatsen. 

Tafelpoten: Naast de hoogte van de tafelpoten, is het ook belangrijk om te kijken naar hoe de poten worden gemonteerd. Veel tafels hebben tussen de poten een dwarsligger. Deze dwarsligger zorgt ervoor dat de poten aan elkaar verbonden zijn en geeft de tafel extra stevigheid.
Voor aan de onderkant van de tafelpoten kan je voetplaten gebruiken of kunststof afdekdoppen voor tegen het beschadigen van de vloer. 

 Tafel zwart steigerbuis Tafel steigerbuis vierkant

Bouwpakketten

Zie hieronder de bouwpakketten die we aanbieden. Alle modellen kunnen op maat besteld worden. Zo kan je er ook een bartafel of een salontafel van maken. En ben je opzoek naar een bijpassend bankje? Bestel dan hetzelfde model tafel op de gewenste hoogte en 20 cm minder breed dan het tafelblad.

Mats: Dit model heeft een stevig tafelonderstel waarin de buizen goed te zien zijn. Doordat het tafelblad volledig ondersteunt wordt door de buizen, is het frame extra sterk. Dit model is ook goed te combineren met dunne tafelbladen. Mats wordt geleverd in buis diameter 42,4mm. 

Luc: Dit populaire ontwerp heeft een stoer en robuuste uitstraling. Het blad wordt gemonteerd op voetplaten, ook de tafelpoten staan op voetplaten. Dit model is geschikt voor stevige tafelbladen en wordt geleverd in buis diameter 42,4mm. 

Cas: De tafel Cas heeft zowel een minimalistische als een robuuste look. Dat komt door de smallere buis diameter (33,7mm). Daarnaast valt het blad bij dit model tussen de buizen in plaats van erop.

Stef:  Het eenvoudige onderstel is zeer geschikt voor wat langere tafels. Deze tafel is beschikbaar in buisdiameter 42,4 mm. 

Model Luc, Matc en Stef is beschikbaar in gegalvaniseerde, vierkante en zwarte steigerbuizen. Tafel Cas is leverbaar in gegalvaniseerd staal en zwart staal. 


Bouwhulp

Na het bestellen van het bouwpakket ontvang je een bouwtekening van de constructie. Met de bouwtekening en de meegeleverde inbussleutel zet je de tafel snel en eenvoudig in elkaar. 

Neem ook eens een kijkje bij de andere bouwpakketten, zoals een kapstok, loungebank en kledingrek. 

Nog meer inspiratie
Opzoek naar meer inspiratie en ideeën? Neem dan een kijkje op de inspiratiepagina voor steigerbuis tafels.

Vragen?

Je kan bij ons altijd terecht voor ontwerp advies, extra informatie over de producten of over het bestellen, je kan altijd bellen, mailen of chatten. Wij helpen je graag verder!
BouwtipsDoe-het-zelfInspiratie