Een steigerbuis overkapping maken

Maak snel en eenvoudig een steigerbuis overkapping

Overkappingen, afdaken en pergola’s is een populair constructie om te maken van steigerbuizen en buiskoppelingen. Een overkapping van steigerbuis is stevig, weerbestendig, en eenvoudig te maken. Met het oog op het voorjaar en omdat we buiten weer aan de slag willen gaan, geven we in deze blog tips voor het maken van een overkapping van steigerbuis

Materiaalkeuze

Voor het maken van een overkapping is zowel steigerbuis van gegalvaniseerd staal als van aluminium geschikt. Beide materialen zijn beschermt tegen roest en weersinvloeden. De buizen houden bij langdurig buitengebruik de kwaliteit. De stalen buizen zijn sterker en stijver dan de aluminium buizen en zijn geschikt voor het dragen van zware lasten. Een buis van aluminium is lichter en veerkrachtiger en daardoor minder geschikt voor constructies met een zwaar gewicht. Zelf hebben we de voorkeur voor aluminium vanwege het lichte gewicht.

TIP: de zwarte steigerbuizen zijn ook geschikt voor buitengebruik.

Voor een pergola adviseren wij om een buisdiameter vanaf 42,4mm te gebruiken. Kleine diameters zijn mogelijk niet sterk genoeg. Het is verstandig om een overspanning nooit langer dan 4 meter te maken. Hoe groter de overspanning, des te groter de diameter moet zijn. Probeer de overspanning altijd zo kort mogelijk te houden. Als er een lange afstand overbrugt moet worden, vooral bij een constructie die zware lasten moeten verdragen, raden wij aan om genoeg ondersteuning punten te plaatsen.

Bij het maken van deze constructie komt vaak maatwerk aan te pas. Wij zagen de buizen voor je op maat. Om de juiste buislengtes te berekenen kan je gebruik maken van onze handleiding. Hierin leggen we uit waar je op moet letten om de juiste lengtes te bestellen. 

Bevestigen

Bij het plaatsen van een overkapping is het belangrijk dat de buizen stevig in de grond zitten verankerd. Een overkapping verankeren kan op verschillende manieren:

- De buizen in de grond plaatsen zonder beton: als je de buizen zonder beton in de grond wil plaatsen, zorg ervoor dat 1/3 van de totale buislengte in de grond zit. Voorbeeld: heb je een buis van 3 meter, dan verdwijnt 1 meter in de grond. Het is afhankelijk van de ondergrond of deze methode stevig genoeg is. 

- De buizen zelf storten in beton: plaats de buis dan voor ongeveer 50 cm in de grond en giet hier ca. 25 a 40 KG beton omheen.

- De buizen na plaatsing makkelijk kunnen demonteren: hier kan je een straatpot voor gebruiken. De straatpot is een soort koppeling waar je de buis makkelijk in vast kan zetten en er weer uit kan halen.  De straatpot zet je eerst vast in het beton en de buis monteer je er later pas in.
We hebben ook kant en klare betonblokken inclusief straatpot. Deze plaats je zelf direct in de grond en hoef je geen beton meer te gieten.

Zorg daarnaast voor het vastzetten van de koppelingen voor het juiste gereedschap, zoals inbussleutels of inbusdoppen.

Afdak steigerbuis en buiskoppeling  Steigerbuis overkapping met doek

Schaduwdoek

Het plaatsen van een schaduwdoek tussen de steigerbuizen wordt vaak toegepast. Een mesh PVC-doek is hier erg geschikt voor. Het mesh materiaal is winddoorlatend en vangt dus minder wind, hierdoor blijft de constructie steviger staan. Een mesh doek kan via de website besteld worden met een kleur of afbeelding naar keuze. Het doek kan met elastieken vast aan de constructie gemaakt worden. Het mooiste resultaat krijg je bij de Stormfix elastiek, deze zorgt namelijk voor een kleine afstand tussen de buis en het doek, daarnaast is deze ook het meest duurzaam.

Nog meer inspiratie
Opzoek naar meer inspiratie en ideeën? Neem dan een kijkje op de inspiratiepagina voor steigerbuis tuinmeubels.

Vragen?

Heb je na het lezen van deze blog nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen je graag verder met het berekenen of advies van jouw steigerbuis project!

Je kunt ons bellen, mailen of chatten.

 

Doe-het-zelfInspiratie