Kies de juiste diameter steigerbuis

Alles over buisdiameters

Steigerbuizen zijn niet alleen in verschillende materialen en lengtes beschikbaar, maar ook in verschillende buisdiameters. In het assortiment hebben wij 7 verschillende diameters steigerbuis en de bijbehorende buiskoppelingen. Niet bij alle constructies zijn alle diameters even geschikt, daarom is het belangrijk om goed na te denken welke diameter je gaat gebruiken. De diameter bepaalt bijvoorbeeld hoeveel zware lasten de constructie kan verdragen.

In deze blog lees je een kort overzicht over welke diameters er zijn en waar ze vaak voor worden gebruikt.

Welke diameters zijn er en waarvoor worden ze gebruikt?

 • 21,3mm. Beschikbaar in: staal, zwart staal en aluminium
  Dit is een geschikte diameter voor minimalistische constructies die niet veel lasten hoeven te dragen. Deze maat wordt vaak gebruikt voor ontwerpen met een elegante uitstraling.
 • 26,9mm. Beschikbaar in: staal, zwart staal, aluminium en zwart aluminium
  Deze diameter wordt vaak gebruikt voor kledingroedes en gordijnrails. Ook is deze goed te gebruiken voor winkelinrichting en stellingkasten die niet heel robuust hoeven te zijn of veel gewicht moeten dragen.
 • 33,7 mm. Beschikbaar in: staal, zwart staal, aluminium en zwart aluminium
  33,7mm is de meest gebruikte buisdiameter. De diameter is geschikt voor meubels, zoals een kapstok of kledingrek. Deze diameter is in zwart staal erg populair voor het maken van meubels met de strakke en moderne uitstraling.
 • 42,4 mm. Beschikbaar in: staal, zwart staal, aluminium en zwart aluminium
  Vaak gebruikt bij reclameframes, stellingkasten en tafels. Bij de bouwpakketten tafels wordt er ook een buisdiameter van 42,4 gebruikt.
 • 48,3 mm. Beschikbaar in: staal, zwart staal, aluminium
  Hier worden vaak reclameframes, stellingkasten, overkappingen en andere last dragende constructies van gemaakt.
 • 60,3 mm. Beschikbaar in: staal en aluminum
  Geschikt voor zwaar last dragende constructies, zoals overkappingen.
 • 25x25 mm. Beschikbaar in: vierkant staal
  Dit is de kleinste maat van de vierkante buizen. 25x25 mm buis is geschikt voor strakke en moderne meubels, zoals tafels, kapstokken en kasten. 
 • 40x40 mm. Beschikbaar in: vierkant staal
  Goed te gebruiken voor last dragende constructies, zoals (werk) tafels, overkappingen en stellingkasten. Ook geschikt voor meubels met een unieke en stoere look. 

Aluminium steigerbuis en zwart aluminium heeft een iets andere maatvoering in de diameter en is beschikbaar in de volgende maten: 21mm, 26,9mm, 33,7mm, 42mm (aluminium ook dunwandig), 48mm (aluminium ook dunwandig) en 60mm. Deze afwijking in diameter heeft geen gevolgen voor de keuze van buiskoppelingen. De aluminium steigerbuizen zijn lichter van gewicht dan stalen buizen, daardoor zijn deze buizen meer verend en buigzaam. Bij een langere overspanning is het belangrijk om daar rekening mee te houden en zorg voor voldoende ondersteuning. 

 

Constructies met de juiste diameter

Hieronder worden een aantal constructies toegelicht die veel gemaakt worden met daarbij de juiste diameter steigerpijp. 

Meubels
Er worden veel steigerbuisprojecten gemaakt voor in het huis. Denk aan: tafel, bureau, kapstok, kast, tv-meubel, kledingrek, trapleuning en nog veel meer.

De meest gebruikte diameter voor het maken van meubels is 33,7 mm. De buis met een diameter van 33,7 mm is ideaal voor meubels door de subtiele dikte van de buis, de buis is niet te grof voor het interieur. De diameter van 33,7mm kan goed wat zwaardere lasten verdragen, wat ideaal is voor bijvoorbeeld een kast of kapstok. Een steigerbuis met een diameter van 26,9 mm is ook erg geschikt voor meubels met een minimalistische uitstraling die niet veel gewicht hoeven te dragen. Voor de wat grotere meubels die meer gewicht moeten dragen, zoals een eettafel, kan er gekozen worden voor een diameter van 42,2mm. Met deze diameter krijgen de meubels een wat robuustere uitstraling. 

Kledingrek steigerbuis rekKapstok zwart staal steigerbuis

Reclameframes 
Reclameframes worden meestal van steigerbuizen gemaakt door de stevige en duurzame constructie. Het meest gekozen materiaal voor reclameframes is de aluminium steigerbuis met een diameter van 42 mm. Om kosten te besparen is er een mogelijkheid om voor dunwandige (2mm) aluminium steigerbuis te gaan.

Voor grote vrijstaande reclameframes die buiten staan worden vaak aluminium steigerbuizen gebruikt met een diameter van 48 mm. Bij kleine reclameframes of bij een frame voor binnengebruik is 33,7 mm een geschikte maat. 

De zwarte aluminium buizen zijn ook geschikt voor buitengebruik. 

Reclameframe staal steigerbuisReclameframe steigerbuis staal

Overkappingen & pergola's
Overkappingen zijn ook een erg populair project om te maken van steigerbuis. Voor deze constructies worden vaak gegalvaniseerde stalen steigerbuizen gebruikt door de stevigheid en de weerbestendigheid van de buizen. Voor het maken van een overkapping adviseren wij om een diameter van 48,3 mm te gebruiken. Bij het maken van grotere overkappingen die extra veel stevigheid moeten bieden kan gekozen worden om 60,3 mm te gebruiken. 

Railing veranda steigerbuis staalVeranda overkappingen steigerbuizen staal

De juiste buiskoppeling bij de steigerbuis

Je kiest de juiste buiskoppeling bij de steigerbuis door de koppeling te kiezen waar dezelfde maat bij staat vermeld als de steigerbuis. De soorten materialen en steigerbuis koppelingen kunnen in combinatie gebruikt worden als ze dezelfde maat hebben.
Bij de aluminium buizen gebruik je de gegalvaniseerde stalen koppelingen, het verschil in diameter is hier minder dan 1 millimeter en kan dus verwaarloosd worden. Bij een 42 mm buis wordt dus een 42,4 mm koppeling gebruikt. 

Zorg voor het vastzetten van de koppelstukken voor het juiste gereedschap, om het beschadigen van de stelschroeven te voorkomen. 

Vragen?

Heb je na het lezen van deze blog nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen je graag verder!

Hulp nodig met het bereken van de juiste buislengte? klik dan hier voor een handleiding.

Je kan met ons bellen, mailen of chatten.

Bouwtips