Maak een steigerbuis tuintafel 

Waar moet een tuintafel aan voldoen? Een ideale tuintafel is: sterk, heeft de juiste afmetingen en blijft na lange tijd buiten staan mooi. Met steigerbuismateriaal kan je zelf de perfecte steigerbuis tuintafel maken

De voordelen van een steigerbuis tuintafel? 

  • De tafel kan je geheel op maat maken. Jij geeft de maten van de buizen door en wij zagen het voor je op maat. 
  • De stalen buizen zijn sterk en kunnen veel gewicht dragen. 
  • Het uiterlijk van de buizen blijven na lange tijd buiten staan mooi. De steigerbuizen verkleuren amper.

Tuintafels worden het vaakst gemaakt van gegalvaniseerde buizen. Deze buizen zijn geschikt tegen alle weersinvloeden. De zwarte stalen buizen zijn ook geschikt voor buitengebruik. De buizen zijn niet gegalvaniseerd, maar de coating is wel bestand tegen zonlicht. Hierdoor verkleuren de steigerbuizen niet. 

Maak jouw ideale steigerbuis tuintafel

Er zijn verschillende mogelijkheden om een tuintafel te maken. Hieronder laten we een aantal voorbeelden en verschillende modellen zien. 

Snel en makkelijk

Je kan natuurlijk zelf een unieke tafel ontwerpen en maken. Wil je tijd besparen? We bieden een aantal complete doe-het-zelf bouwpakketten aan. De bouwpakketten kan je op maat bestellen en aanpassen naar persoonlijke wensen. Alle steigerbuizen en buiskoppelingen zijn al voor je samengesteld. Na het bestellen ontvang je een handige bouwhulp per mail. 

Twee populaire bouwpakketten zijn tafel Mats en tafel Luc. Beide modellen zijn sterk en stevig. Bij het product geef je de gewenste maten op en wij zagen het voor je op maat. Zowel de breedte als de lengte van de tafel kan je tot een maximale lengte van 300cm bestellen. Ben je misschien opzoek naar een salontafel of bartafel? De hoogte van het tafelframe kan tussen de 25cm en 100cm besteld worden. Daarnaast kan je ook de gewenste afwerking van de poten kiezen: zwenkwielen, voetplaten of afdekdoppen. 

Steigerbuis-tafel-diy steigerbuis-tafel-maken

Maak een complete steigerbuis tuinset

Tuintafel met bankje

Wil je er een complete tuinset van maken? Je kan heel eenvoudig een bijpassend bankje erbij bestellen. Voor de bank kan je het zelfde model als de tafel gebruiken, maar dan in de gewenste maten voor de bank. 

Tuintafel op wielen 

Om de tuintafel verrijdbaar te maken kan je er zwenkwielen onder plaatsen. Bij de zwenkwielen worden expanders meegeleverd. Met de expanders kan je een zwenkwiel makkelijk aan de steigerbuizen monteren. De expander zit bovenop het wiel, vervolgens schuif je de buis over de expander en draai je de expander aan de onderkant van het wiel aan. Tijdens het aandraaien, oftewel vastdraaien, zet de expander uit en zet het zich vast in de buis.

diy-tuintafel-steigerbuis Steigerbuis-tuintafel

Tuintafel met tafelklem 

Bankje, check. Wielen, check. Om de steigerbuis tuintafel leuk aan te kleden kan je een tafelklem op de tafel maken. Een tafelklem kan je vastschroeven op het blad of vrijstaand maken. Voor beide varianten hebben we een doe-het-zelf blog geschreven, inclusief boodschappenlijstje. 

Complete tuinset als bouwpakket

Om het extra makkelijk te maken staat bouwpakket tuinset Ravi voor je klaar. De tuinset bestaat uit een tuintafel en daarbij heb je de mogelijkheid om de set uit te breiden met:

  • 1 of 2 bankjes 
  • Tafelklem
  • Zwenkwielen (voor zowel de tafel als bankje(s))
Tuinset-steigerbuis-ravi Tafelklem-steigerbuis-tafel

Bekijk hier steigerbuis tuinset Ravi.

Tips om zelf een steigerbuis tuintafel te maken 

Welke zwenkwielen heb je nodig?

Voor een salontafel zijn de kleinste wielen (diameter 50 mm) geschikt. 

Eettafels met gemiddelde afmetingen raden wij de zwenkwielen in de maat 75 mm aan. Deze maat wiel wordt het vaakst gebruikt. Voor grote tafels die veel gewicht moeten dragen kan je zwenkwielen met een diameter van 100 mm gebruiken. 

Hoe monteer je een tafelblad?

Er zijn twee buiskoppelingen die worden gebruikt om een tafelblad te monteren:

  • Bevestigingsring enkel: deze buiskoppeling is een ring met daar bovenop een plaatje met een schroefgat. De ring schuif je om de buis heen en vervolgens schroef je het blad vast op het plaatje.
  • Voetplaat rond: de voetplaten plaats je bovenop de poten, met de ronde flens naar boven. De flens bevat vier schroefgaten. Het tafelblad schroef je aan de onderkant vast op de flens. 

Wat is een geschikte buisdiameter?

De meeste tafels worden gemaakt van buizen met de diameter 33,7 mm of 42,4 mm. De bouwpakketten bieden wij aan in buisdiameter 42,4 mm. Salontafels kunnen ook met buisdiameter 26,9 mm gemaakt worden.

Welk materiaal steigerbuis is hiervoor geschikt? 

Voor het maken van de tafel adviseren wij om stalen buizen te gebruiken i.p.v. aluminium buizen. De stalen buizen zijn er in de varianten: rond gegalvaniseerd staal, rond zwart staal en vierkant gegalvaniseerd staal. 

Vragen?

Mocht je nog vragen hebben over het bestellen van de producten of over het monteren, je kan altijd bellen, mailen of chatten. Wij helpen je graag verder!

BouwtipsDoe-het-zelf